Aldi test kassaloze supermarkt in Utrecht: sensoren weten wat je koopt

De locatie in Utrecht

Sneller boodschappen doen?

Aldi test kassaloze supermarkt in Utrecht: sensoren weten wat je koopt

01-10-2021 15:29 Laatste update: 04-10-2021 07:21

Aldi test vanaf begin volgend jaar in Utrecht een kassaloze supermarkt. Boodschappen worden automatisch afgerekend, zonder te scannen. Sensoren en camera's bepalen welke producten klanten in hun winkelwagens leggen.

De nieuwe kassaloze Aldi-winkel wordt vanaf begin volgend jaar getest in een vestiging in de binnenstad van Utrecht. Met camera's en sensoren houdt het systeem bij welke producten klanten in hun wagentjes leggen. Er hoeven geen streepjescodes gescand te worden.

Na het verlaten van de winkel gaat de betaling automatisch via een app en volgt de kassabon per e-mail. Dit moet 'aankopen voor onze klanten nog gemakkelijker maken', stelt Aldi-topman Kashif Ansari.

QR-code en app

De proef gaat twaalf maanden duren en moet volgens Aldi uitwijzen of deze technologie de "processen voor klanten en medewerkers vereenvoudigt". Na het jaar bekijkt Aldi of het systeem ook op andere locaties zal worden ingezet.

Klanten moeten eerst een app downloaden en een profiel aanmaken. Ze scannen bij de ingang een QR-code en scannen die ook weer bij de uitgang. "Klanten winkelen zoals normaal. Sensoren registreren automatisch welke producten ze in hun wagentje leggen of welke producten ze weer terug in de rekken terug", aldus Aldi. 

Privacy

Volgens Aldi vormt het systeem geen schending van de privacy omdat er geen sprake is van gezichtsherkenning, oogscans of vingerafdrukscans. "Het systeem volgt enkel bewegingen die de klant en de producten maken."

Aldi zegt zich ook aan de privacyregels te houden. "De slimme technologie zorgt ervoor dat gezichtsgegevens er direct worden uitgefilterd en die niet worden verwerkt."

De gebruikte technologie wordt geleverd door het Israëlische bedrijf Trigo. Volgens Aldi worden er in de nieuwe Utrechtse winkel meer medewerkers dan normaal ingezet. Die zijn nodig "omdat er veel nieuwe processen worden geïmplementeerd".  

Albert Heijn en Spar

Albert Heijn testte in 2019 in een tijdelijke winkel een vergelijkbare manier van boodschappen doen zonder zelfscan of kassa. Daarbij maakte het bedrijf ook gebruik van sensoren in de schappen. Albert Heijn reageerde nog niet op vragen over het vervolg van die proef.

Spar heeft in België ook al enkele kassaloze supermarkten waar de smartphone als productscanner wordt gebruikt en klanten per QR-code betalen.

Internationaal werkt onder meer Amazon aan kassaloze winkels.

Getest: AH-supermarkt zonder kassa en scanner

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s