Facebook gaat journalisten en activisten beschermen tegen pesters
Sociale media

Facebook gaat journalisten en activisten beschermen tegen pesters

13-10-2021 16:49 Laatste update: 14-10-2021 06:37

Facebook gaat voortaan ook activisten en journalisten als publieke figuren beschouwen en ze daarmee meer bescherming bieden tegen pesterijen en lastigvallen.

Dat maakte hoofd veiligheid van Facebook, Antigone Davis, bekend.  Facebook maakt een onderscheid tussen publieke personen en ‘gewone’ gebruikers. Die laatste groep mag bijvoorbeeld in principe oproepen een beroemdheid om te brengen, maar soms wordt opgetreden. Zo zei het netwerk dit jaar content te verwijderen waarin de dood van George Floyd wordt geprezen, omdat deze door de Amerikaanse politie gedode arrestant is gelabeld als een publiek figuur.

Ongewenst in seksuele context

Aanvallen op publieke figuren zullen minder worden geaccepteerd, aldus Davis. De stap is onderdeel van pogingen van het netwerk om aanvallen op vrouwen, gekleurde mensen en de lhbti-gemeenschap te verminderen. Zo worden posts waarin iemand al dan niet gephotoshopt ongewenst in een seksuele context wordt geplaatst niet langer toegestaan.

Onder vergrootglas

Het bedrijf wil geen lijst geven met namen die tot de groep publieke figuren behoren. Dat wordt per geval bepaald.

Facebook ligt momenteel onder een vergrootglas van toezichthouders en parlementariërs over hoe het omgaat met scheldpartijen, dreigementen en andere ongewenste reacties op het netwerk.