Britse inlichtingendienst slaat geheime data op bij Amazon
Staatsgeheimen in de cloud

Britse inlichtingendienst slaat geheime data op bij Amazon

26-10-2021 13:02 Laatste update: 13:02

De Britse inlichtingendiensten bewaren geheime informatie op de servers van Amazon. De geheime dienst GCHQ zou hierover een deal hebben gesloten met de Amerikaanse techreus.

De Britse geheime diensten zouden hun technische capaciteit om te spioneren door de samenwerking met Amazon fors kunnen uitbreiden, schrijft de Financial Times op basis van ingewijden.

De Britse inlichtingendienst kan voortaan in minuten informatie verkrijgen uit enorme hoeveelheden data, waar dat eerder veel langer zou duren. Volgens een voormalig cybersecurity-hoofd van de GCHQ gaat de samenwerking met Amazon niet over het 'hamsteren van meer data' maar over het 'effectiever gebruiken van bestaande data'.

Daarbij wordt ook  kunstmatige intelligentie (AI) ingezet. GCHQ-directeur Jeremy Fleming zei eerder dit jaar dat AI nuttig kan zijn bij het volgen van criminele netwerken en het bestrijden van online-trollen die nepnieuws verspreiden.

Miljard

Met het geheime contract zou volgens de krant  500 miljoen tot 1 miljard pond (600 miljoen tot 1,2 miljard euro) gemoeid zijn. De regeling dekt naar verluidt MI5, de Britse binnenlandse veiligheidsdienst en MI6, de buitenlandse tak.

Geen Britse leverancier gevonden

Amazon zou zelf geen toegang hebben tot de data. Amazon en de Britse regering gaven tegenover de FT geen commentaar.

Ook de Amerikaanse geheime dienst CIA zou overigens al jaren samenwerken met Amazon, en daarnaast met Google, IBM, Oracle en Microsoft. 

Bronnen van de Financial Times zeggen dat GCHQ eerst op zoek was naar een Britse provider, maar dat er geen binnenlandse partij was te vinden met de vereiste schaal of capaciteiten.

De beste James Bond-gadgets aller tijden:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s