Ook T-Mobile haalt smartphones uit winkels na overvallen
Overvallen telefoonwinkels

Ook T-Mobile haalt smartphones uit winkels na overvallen

28-10-2021 16:33 Laatste update: 16:42

Na KPN en Vodafone heeft ook T-Mobile de voorraden smartphones uit meerdere van zijn winkels in Amsterdam verwijderd. De providers namen deze maatregelen na een serie overvallen op Amsterdamse telecomwinkels.

De voorraden telefoons bij de winkels van de grote drie providers in en om de hoofdstad zijn weggehaald om winkeldieven te ontmoedigen. De bedrijven laten de bestellingen van klanten in de winkels de volgende dag thuis bezorgen.

Telefoonwinkels op het Bijlmerplein werden de afgelopen weken meermaals overvallen. Ook in andere delen van Amsterdam zijn er recent overvallen op telecomwinkels geweest.

KPN besloot woensdag de winkel op het Bijlmerplein voor onbepaalde tijd te sluiten. "De veiligheid van onze medewerkers staat voorop. De impact van een overval is voor hen heel groot", aldus een KPN-woordvoerder. Vodafone zei de smartphone-voorraden uit zijn winkels te hebben gehaald bij "filialen met een verhoogd risico op overvallen". 

'Alle telefoons te traceren'

T-Mobile liet donderdag weten ook de voorraden weg te halen uit zijn Amsterdamse winkels. Het bedrijf zegt al langer beveiligers bij de ingang van winkels te hebben.

Volgens T-Mobile is de situatie "niet alleen gevaarlijk voor onze medewerkers, maar ook voor het winkelpubliek". "We willen benadrukken dat het stelen van telefoons criminelen niet loont, omdat alle telefoons te traceren zijn. We werken nauw samen met de lokale autoriteiten om de daders op te sporen en de veiligheid van onze klanten en medewerkers te waarborgen," aldus het bedrijf in een verklaring.

Maatregelen gemeente en politie

De gemeente Amsterdam en de politie kondigden extra maatregelen aan om 'verscherpt toezicht' te houden op de telecomwinkels in de stad. De politie zet meer mensen in en de gemeente huurt particuliere beveiligers in die ondernemers rond het Bijlmerplein gaan ondersteunen. Ook wordt het cameratoezicht opgevoerd.

Wel nog smartphone zelf proberen

Klanten kunnen niet meer direct met een nieuwe smartphone de winkels uit lopen. Het is nog wel mogelijk om zelf een nieuwe smartphone in handen te hebben in de winkels van de drie bedrijven.

De speciale demo-modellen, die vast zitten met kabels, blijven te proberen. "Je kunt een smartphone zelf proberen in de winkel, maar je krijgt hem de volgende dag opgestuurd", zegt de woordvoerder van KPN.

Eerst aanbellen

Ook wordt er in meerdere telecomwinkels in Amsterdam voortaan een deurbeleid ingevoerd, waarbij de deur op slot is en de klant eerst moet aanbellen om naar binnen te kunnen. "Wij vragen klanten aan te bellen voordat zij naar binnen kunnen", aldus T-Mobile.

Review: iPhone 13

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s