Stroomnet Liander op meer plaatsen vol
Stroomproblemen

Stroomnet Liander op meer plaatsen vol

28-10-2021 13:06 Laatste update: 13:23

Het elektriciteitsnet van beheerder Liander is op steeds meer locaties vol. Onder andere in Amsterdam, Friesland en Gelderland zijn er nieuwe knelpunten.

"De maximale capaciteit van het net is hier bereikt", meldt Liander over de nieuwe probleemregio's.

In Friesland is het in Beetsterzwaag voor nieuwe partijen niet meer mogelijk om stroom terug te leveren aan het net. In Sneek kunnen er juist geen stroomverbruikers meer bij. Ook in het Gelderse Nunspeet geldt dat terwijl in diezelfde provincie in Harselaar geen ruimte is voor nieuwe verbruikers en terugleveraars.

Noord-Holland

In een deel van Amsterdam-Noord en bij verdeelstation Wijdewormer wordt onderzoek gedaan naar manieren om te voorkomen dat het aanbod aan elektriciteit op bepaalde momenten groter is dan de capaciteit van het netwerk. Dat kan bijvoorbeeld door zakelijke grootverbruikers te betalen om op momenten dat er veel vraag is genoegen te nemen met minder stroom. Het verdeelstation Wijdewormer beslaat een gebied van net boven Amsterdam tot net onder Hoorn en omvat onder meer Volendam, Purmerend en een deel van de Zaanstreek.

Zonne- en windenergie

Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer locaties vol. Dat komt volgens Liander door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie.

Het bedrijf zegt dit jaar bijna 900 miljoen euro te investeren in de uitbreiding van het net. "Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten."

Slimmer je eigen stroom gebruiken

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s