© Facebook Blueprint

Je hoeft straks niet meer op Quest in te loggen via Facebook
Connect

Je hoeft straks niet meer op Quest in te loggen via Facebook

28-10-2021 18:46 Laatste update: 18:52

Meta, tot vandaag bekend als Facebook, laat de eis om met je Facebook-account in te loggen op het Oculus VR-platform volgend jaar varen. Het bedrijf is van plan andere logins toe te staan bij het gebruik van een Oculus VR-bril.

In eerste instantie zullen apps begin volgend jaar minder vaak een Facebook-login eisen, zei oprichter Mark Zuckerberg tijdens het Facebook Connect-evenement dat vanavond plaatsvond. Later in het jaar hoopt Meta ondersteuning voor andere loginmogelijkheden toe te voegen.

De socialemediagigant kondigde in 2020 aan dat het vanaf 2023 verplicht zou worden om via een Facebook-account in te loggen op een Oculus VR-bril. Je Oculus-activiteiten raken zo gekoppeld aan het sociale mediaplatform.

De beslissing leidde tot veel boze reacties onder bezitters van de Oculus-brillen, zoals de Quest 2. Zo wilden sommige gebruikers helemaal geen Facebook-account aanmaken, en vreesden anderen dat ze hun apps zouden verliezen als hun account geblokkeerd raakt. Ook het idee dat je VR-data met je Facebook-account verbonden zou raken, leidde tot zorgen.

De Duitse mededingingsautoriteit kondigde eind vorig jaar zelfs een onderzoek aan naar de beslissing. Ze vroegen zich af of Meta (toen Facebook) op deze manier niet misbruik maakt van zijn macht.

Samen chatten in je woonkamer

Daarnaast kondigde Meta een aantal nieuwe games en apps aan die in de komende maanden beschikbaar worden gemaakt op de Oculus Quest 2. Zo is binnenkort Horizon Home beschikbaar, een soort ontmoetingssoftware waar je met je vrienden in een virtuele huiselijke omgeving kan chatten en video's kan kijken.

In deze virtuele wereld heb je ook toegang tot een aantal nieuwe 2D-apps, zoals Slack, Dropbox en Instagram. Home voegt zich bij een familie van Horizon-apps: Workrooms, waarmee je zakelijk bijeen kan komen in VR, Worlds, waar je in kan spelen, en Venues, voor het bijwonen van concerten. 
Messenger krijgt een update waardoor je het programma ook op je Quest kan gebruiken. Je kan dan via je headset een telefoongesprek inspringen. Later moet het mogelijk zijn om via Messenger je vrienden direct in een VR ruimte te brengen.

Aan de achterkant wordt er ook een en ander toegevoegd aan de softwareondersteuning van de Quest. Met de nieuwe Interaction SDK wordt het gemakkelijker voor ontwikkelaars om de bewegingen van je handen te volgen in apps, in plaats van afhankelijk te zijn van je controllers.

Grand Theft Auto komt naar VR

Het aantal game-aankondigingen viel mee. De grootste klapper was de komst van de klassieke Grand Theft Auto-game San Andreas naar de Quest 2. Over het hoe en wanneer werd echter niks bekend gemaakt.

Meta gaat de samenwerking aan met het Nederlandse Vertigo Games en wil de komende tijd samen minstens vijf games op de markt brengen. Games als Beat Saber en de battle royalegame Population One krijgen updates.

Blade & Sorcery Nomad, een fantasygame met een 'sandbox'-insteek, komt op 4 november uit. Het is een nieuwe versie van de bestaande PC VR-game Blade & Sorcery, die speciaal klaar is gemaakt voor de Quest 2. 

Getest: vergaderen in de metaverse

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s