Privacywaakhond kraakt plan NCTV: 'Vrijbrief voor verzamelen data burgers'
Grote risico's

Privacywaakhond kraakt plan NCTV: 'Vrijbrief voor verzamelen data burgers'

05-11-2021 10:49 Laatste update: 15:00

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uit harde kritiek op het kabinetsplan om de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meer bevoegdheden te geven. De NCTV zou een 'vrijbrief' krijgen om data over burgers te verzamelen. Het kabinet komt volgende week met een nieuw voorstel.

De NCTV zou volgens het plan meer informatie over burgers moeten kunnen verzamelen, maar de AP noemt dat 'niet goed'. De toezichthouder adviseert het wetsvoorstel 'grondig aan te scherpen, of anders niet in te dienen'.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het niet duidelijk 'wat voor informatie de NCTV dan zou mogen verzamelen, analyseren en delen'. Bovendien zijn het de politie en inlichtingendiensten als de AIVD die de taak hebben om mensen te volgen en op te sporen. De NCTV mag dat niet, die organisatie moet ontwikkelingen zien en aansturen hoe de overheid daar het beste mee kan omgaan.

'Moeilijk te controleren'

De toezichthouder vindt ook dat er geen goede garanties zijn vastgelegd in de wet. Zo zou het heel moeilijk zijn om het werk van de NCTV te laten controleren door een rechter. De NCTV wil zelf bepalen of het nodig is om gegevens te verzamelen, zegt de AP. Dat maakt het ook moeilijker voor burgers om voor hun rechten op te komen.

'Heel vaag'

"Dit wetsvoorstel is op belangrijke onderdelen heel vaag en lijkt daardoor meer op een vrijbrief voor de NCTV", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. Volgens hem zetten de plannen van het kabinet 'de deur open voor een surveillancemaatschappij, waarbij op grote schaal, en zonder goed toezicht, allerlei gevoelige informatie over burgers wordt verzameld en gedeeld met andere organisaties'. "En zonder dat mensen zich goed kunnen verweren, bijvoorbeeld via de rechter."

Wolfsen wijst erop dat de Toeslagenaffaire en het FSV-schandaal duidelijk hebben gemaakt 'wat er met de levens van mensen kan gebeuren als ze op 'het verkeerde lijstje' terechtkomen.'  

Grapperhaus komt met nieuw voorstel

Volgens justitieminister Ferd Grapperhaus wordt het advies van de privacywaakhond verwerkt in een aangepast wetsvoorstel, dat volgende week naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Grapperhaus zegt tegen persbureau ANP dat "de kritische punten in vergaande mate, zo niet helemaal, verwerkt worden".

iOS-apps kunnen je niet meer volgen:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s