Fortnite niet meer beschikbaar in China
Games

Fortnite niet meer beschikbaar in China

15-11-2021 07:00 Laatste update: 07:52

De game Fortnite is niet langer beschikbaar in China. Ontwikkelaar Epic Games heeft vandaag de stekker uit de Chinese versie getrokken.

Epic heeft drie jaar vergeefs geprobeerd om Fortnite ook in China een succes te maken, onder de naam 'Fortress Night'. Maar het Amerikaanse bedrijf stuitte onder meer op weerstand van de Chinese overheid, die de laatste tijd hard optreedt tegen gameverslaving.

Epic kondigde twee weken geleden al aan dat het per 15 november zou stoppen met de Chinese versie van het spel. Chinese spelers bevestigen nu dat ze geen toegang tot Fortnite meer hebben.

Wereldwijd heeft Fortnite ruim 350 miljoen gebruikers. De Chinese testversie werd al in 2018 uitgebracht, maar werd nooit formeel gelanceerd.

Geen lucratief verdienmodel

De Chinese Fortnite-versie verschilde op last van de Chinese overheid al van de westerse versie. Zo zijn de spellen korter, kunnen Chinezen het niet opnemen tegen spelers uit andere landen en zijn er bovendien geen microtransacties.

Het lucratieve verdienmodel van Fortnite ontbrak daarom in China. Fortress Night werd de afgelopen twee jaar uitgegeven door het Chinese mediabedrijf Tencent, voor 40 procent eigenaar van Epic Games.

Strenge regels rond games

De Chinese overheid kwam de afgelopen maanden met met maatregelen die verslaving aan games en internet moeten tegengaan. Sinds augustus mogen minderjarigen nog maar drie uur per week gamen, alleen vrijdag en in het weekend. De toezichthouder noemde games "geestelijk opium".

In september beloofden honderden Chinese makers van videogames, waaronder Tencent, hun producten beter te controleren op "politiek schadelijke" inhoud. Ook zeiden ze hun best te doen om minderjarige spelers minder te laten gamen.

LinkedIn en Yahoo gestopt in China

De stap van Epic volgt op de aankondiging van Microsoft in oktober om een versie voor China van het sociale netwerk LinkedIn te sluiten. Ook Yahoo trok zich eerder al terug uit China. Beide bedrijven wezen op de beperkingen rond zakendoen in China en de strenge censuur door de overheid.