'Huawei wil sancties VS omzeilen via partners'
Huawei

'Huawei wil sancties VS omzeilen via partners'

15-11-2021 07:45 Laatste update: 08:57

Het Chinese Huawei wil zijn ontwerpen voor smartphones in licentie geven aan andere bedrijven. Op die wijze kan het zelf weer aan belangrijke onderdelen komen. Door de Amerikaanse sancties krijgt Huawei nu bepaalde chips niet meer.

Huawei praat volgens bronnen van Bloomberg met een onderdeel van staatsbedrijf China Postal and Telecommunications Appliances (PTAC), dat de onderdelen moet gaan aanschaffen die Huawei door de Amerikaanse sancties zelf niet meer kan kopen.

De PTAC-afdeling, bekend als Xnova, verkoopt al Nova-telefoons van het merk Huawei en door het partnerschap zal het bedrijf ook apparaten van eigen merk aanbieden op basis van de ontwerpen van Huawei. Ook zou de Chinese fabrikant van telecomapparatuur TD Tech telefoons op basis van de ontwerpen van Huawei onder zijn eigen merk gaan verkopen. De onderhandelingen over de samenwerkingen zijn volgens Bloomberg nog gaande.

Zwarte lijst VS

Huawei wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage, wat het bedrijf zelf ontkent. Door de voormalig president Donald Trump werd het bedrijf op een zwarte lijst gezet en werd het gebruik van technologie van Huawei verboden in communicatie- en netwerkapparatuur.

De netwerkapparatuur van Huawei is inmiddels ook verwijderd of geblokkeerd in veel andere landen. In Nederland levert het bedrijf bijvoorbeeld geen kernapparatuur voor 5G meer aan Nederlandse telecombedrijven.

Huawei heeft zwaar te lijden onder de Amerikaanse sancties. Zo heeft Huawei geen toegang meer tot de chips van de grote Taiwanese chipfabrikant TSMC en de draadloze 5G-modems van Qualcomm. Ook mag het geen Android met de Google Play Store en Google-diensten meer meeleveren op zijn apparaten. Huawei zag de omzet in het afgelopen kwartaal dan ook voor het vierde kwartaal op rij afnemen. Het marktaandeel op de smartphonemarkt is buiten China volledig ingestort.

Dochtermerk Honor verkocht

Huawei heeft een jaar geleden al zijn dochtermerk Honor verkocht aan een consortium onder leiding van een Chinees staatsbedrijf in Shenzhen, waarmee het bedrijf werd verlost van de Amerikaanse sancties.

Honor kan nu componenten kopen van leveranciers, waaronder Qualcomm. Sinds eind vorige maand zijn de Honor-smartphones ook weer in de eerste Europese landen, waaronder Duitsland, verkrijgbaar.

Het succes van die verkoop heeft Huawei aangespoord om nieuwe partnerschappen te zoeken om zijn consumententak toch voort te zetten. 

Alles over Huawei-concurrent Xiaomi:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s