'Nederlanders blij met videodiensten, maar ervaren ook keuzestress'
Streaming

'Nederlanders blij met videodiensten, maar ervaren ook keuzestress'

16-11-2021 10:32 Laatste update: 10:33

Nederlanders zijn erg tevreden met streamingdiensten voor films en series. Bijna drie op de tien gebruikers maakt vijf of meer dagen per week gebruik van de videodiensten waar ze abonnementen op hebben.

Dat meldt Telecompaper op basis van een onderzoek onder Nederlanders tussen 16 en 80 jaar. Ruim de helft (57 procent) kijkt minimaal drie dagen per week naar een videodienst. 

De tevredenheid over videodiensten is groot: 80 procent van alle Nederlandse gebruikers is tevreden over het contentaanbod. Onder gebruikers van Netflix is de tevredenheid het grootst: 87 procent. Netflix verhoogde onlangs zijn prijzen in ons land.

Driekwart van alle gebruikers is tevreden over de hoeveelheid nieuwe content die aan de videodienst waar ze een abonnement op hebben wordt toegevoegd.

Keuzestress

Maar dat grote aanbod zorgt bij veel Nederlanders ook voor keuzestress. Vier op de tien gebruikers (41 procent) haakt wel eens af in de zoektocht om iets te gaan kijken. Dit aandeel is met 46 procent nog hoger onder vrouwen.

De meeste gebruikers (80 procent) slagen er in om binnen 20 minuten een film of serie te vinden die zij willen zien. Elf procent van de gebruikers is langer dan 30 minuten aan het zoeken, dat zijn ruim 1 miljoen Nederlanders.

Concurrentie

Als een van de belangrijke redenen om een videodienst te gebruiken noemt 39 procent dat 'de kwaliteit van de aangeboden content beter is dan het aanbod van lineaire televisie'. "Door onderlinge concurrentie wordt er flink geïnvesteerd in het maken van hoogwaardige films en series. De lat ligt hoog, maar niet zonder succes: Dit jaar had Netflix alleen al 35 Oscar-nominaties", aldus Bart Kooning, onderzoeker bij Telecompaper.

De concurrentie tussen de videodiensten neemt komend jaar in ons land nog verder toe. HBO lanceert dan de streamingdienst HBO Max in Nederland. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend. 

In het eerste kwartaal volgt ook de lancering van Viaplay, dat onder meer de Formule 1 en Premier League zal aanbieden. Verder komt in 2022 de nieuwe streamingdienst SkyShowtime beschikbaar met series en films van de Amerikaanse videodiensten Paramount+ en Peacock.

Kijk ook: dit zit er in draadloze oordoppen

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s