'Apple en Google blijven met appwinkels Zuid-Koreaanse wet schenden'
De macht van Big Tech

'Apple en Google blijven met appwinkels Zuid-Koreaanse wet schenden'

16-11-2021 14:45 Laatste update: 16:40

Apple en Google zouden zich nog altijd niet houden aan de nieuwe Zuid-Koreaanse telecomwet. Zuid-Korea voerde onlangs als eerste land ter wereld een wet in die techreuzen verplicht betaalmethodes van derden toe te staan in hun appwinkels.

Apple en Google zouden niet genoeg doen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving, luidt de kritiek van Zuid-Koreaanse wetgevers. Zuid-Korea wil met de wet een eind maken aan de machtspositie van Apple en Google rond betalingen in hun appwinkels. Fortnite-maker Epic Games zou bijvoorbeeld spelers direct kosten in rekening mogen brengen en de betaalsystemen en verplichte commissies van Apple en Google mogen omzeilen.

Apple meent dat het zelfs met de nieuwe Zuid-Koreaanse wet niet verplicht is alle ontwikkelaars toe te laten in zijn App Store, waardoor een terugkeer van Fortnite er niet in zit. Ook zegt de iPhone-maker zich al aan de wet te houden.

"We zijn niet tevreden. Apples bewering dat het al aan de eisen voldoet, is onzinnig", zegt parlementslid Jo Seoung-lae, een van de initiatiefnemers van de wetswijziging. "Excessieve vergoedingen beperken de kansen van ontwikkelaars op innovatie." De Zuid-Koreaanse autoriteiten maken woensdag bekend wat er nodig is om aan de nieuwe wet te voldoen, die al in september in werking is getreden.

Strijd om Fortnite

Apple en Google rekenen appmakers tot 30 procent commissie op verkopen in hun appwinkels en verbieden alternatieve betaalmethoden. Epic besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in Fortnite op te nemen. Apple verwijderde Fortnite en Epics andere apps vervolgens uit zijn appwinkel wegens schending van de voorwaarden.

Een Amerikaanse rechter oordeelde onlangs dat Apple meer mogelijkheden moet geven aan ontwikkelaars bij aankopen buiten de App Store om. Apple is in hoger beroep tegen die uitspraak gegaan.

Grote boetes dreigen

Zuid-Korea was het eerste land dat techgiganten verplicht om andere betaalsystemen toe te staan. Onder het nieuwe amendement van de telecomwet kunnen techbedrijven boetes tot 3 procent van de Zuid-Koreaanse omzet verwachten als ze vast blijven houden aan hun eigen betaalwijze.

Ook in de VS en de Europese Unie liggen de strenge regels van de appwinkels van Apple en Google onder vuur.

Review: iPhone 13

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s