© Netflix

Bright Stream Guide 2021

La Casa de Papel deel 5 –volume 2 start op 3 december.

De beste films en series voor tijdens de feestdagen

Bright Stream Guide 2021

03-12-2021 15:10 Laatste update: 17:39

Het najaarsoffensief van de streamingdiensten is losgebarsten. Ze hebben al hun vuurwerk voor de feestdagen bewaard. Dit zijn onze tips voor films en series.

Ga er lekker voor zitten. Hier gaan we.

The Shrink Next Door (Apple TV+) 12+

Een tragikomische miniserie van zes afleveringen gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Komische acteurs Will Ferrell en Paul Rudd spelen respectievelijk een onzekere kledingmaker en een overrompelende psycholoog. Die psycholoog krijgt een steeds grotere greep op het leven van de kledingmaker, met alle nare gevolgen van dien. De serie speelt zich grotendeels af in het New York van de jaren 80, een mooie achtergrond voor een licht naargeestig verhaal waar je toch naar wil blijven kijken.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Arcane (Netflix) 12+

Van de makers van de online battle arena League of Legends (en de Franse studio Fortiche) komt een van de beste animatieseries van het jaar. Arcane speelt zich af in hetzelfde universum als de game maar voorkennis van het spel is geenszins nodig. De animatiestijl, een knappe combinatie van handgetekend en computergegenereerd, is fenomenaal. Maar dat geldt ook voor het verhaal en de personages. Na de premiere begin november was Arcane de hoogstgewaarde serie van Netflix. Geen wonder dat er al een tweede seizoen is aangekondigd.

Bonnie & Clyde (Videoland) 16+

Tijdens een gewelddadige roadtrip door Nederland met haar destructieve vriend Greg leert de losgeslagen Esra dat zij de demonen uit haar verleden niet langer kan blijven ontvluchten. Terwijl de pers het duo tot Bonnie & Clyde van de lage landen doopt, lopen de spanningen tussen de twee juist op. Tot het punt waarop Esra leert de bevestiging van haar naasten niet nodig te hebben om te kunnen zijn wie zij is. Alle afleveringen van het eerste seizoen zijn nu te zien op Videoland.

Hellbound (Netflix) 16+

Als je na Squid Game trek hebt in nog meer Koreaans, dan is Hellbound waarschijnlijk wel iets voor je. Dit keer geen kinderspelletjes maar dark fantasy in de vorm van onaardse wezens die mensen op bloedige wijze tot de hel verdoemen. Er ontstaat een religieuze groepering die goddelijke gerechtigheid propageert. Want alleen zondaars worden gestraft. Toch?

Hawkeye (Disney+) 12+

Jeremy Renner keert terug in de huid van het Marvel-personage Clint ‘Hawkeye’ Barton, die in de nasleep van Endgame zijn leven weer probeert op te pakken. Tijdens een trip naar New York rond kerst komt hij in aanraking met Kate Bishop (Hailee Steinfeld), een twintiger met een talent voor boogschieten met wie hij samen een moordmysterie oplost. Na al het Avengers-spektakel is Hawkeye heerlijk down-to-earth. Het eerste seizoen telt zes afleveringen.

Star Trek: Discovery (Paramount+) 12+

Dat was even schrikken toen bleek dat het nieuwe vierde seizoen (en de drie ervoor) van Star Trek: Discovery niet langer op Netflix staan. Blijkt dat ze alleen nog te zien zijn op de nieuwe streamingdienst Paramount+. Tja, die komt pas volgend jaar naar Nederland, onder de paraplu van de streamer SkyShowtime. In diverse Europese landen (minus Nederland helaas) is de serie wel te zien via de gratis streamer Pluto TV. Nou ja, dan - kuch - duiken de afleveringen vast wel ergens op.

Undercover (Netflix) 16+

Na twee seizoenen en de hele toffe prequelfilm Ferry eerder dit jaar is de Belgisch-Nederlandse Netflix Original Undercover aan zijn derde seizoen begonnen, met acht in plaats van tien afleveringen dit keer. Een nieuwe drugsbende is actief. Bob gaat weer undercover en Ferry komt uit de gevangenis. Ze moeten samenwerken maar komen ook tegenover elkaar te staan.

The Wheel of Time (Prime Video) 16+

Om zijn streamingdienst Prime Video definitief op de kaart te zetten heeft Amazon hoge ambities en diepe zakken. De absolute klapper die zelfs Game of Thrones moet doen verbleken, is de tv-vertolking (vertolkien? haha) van Lord of the Rings. Die serie verschijnt echter pas volgend najaar. Dit najaar krijgen we The Wheel of Time als opwarmertje. Ook fantasy met veel magie en dromerige droneshots door groene valleien en over bergkammen. Een van de hoofdrollen wordt vertolkt door de Nederlandse acteur Josha Stradowski.

La Casa de Papel (Netflix) 16+

De eerste twee seizoenen van deze Spaanse serie over een groep bankrovers waren zo’n succes, dat Netflix de hele serie heeft overgekocht. Dezelfde personages, een nieuwe bankroof. Groter, langer, duurder en vooral gekker. Wie met een serieus oog kijkt, is waarschijnlijk al afgehaakt want La Casa de Papel is heerlijke onzin op het niveau van de Fast & Furious-films. Inmiddels zijn we aanbeland in seizoen 2, deel 5, hoofdstuk 2. Nog steeds heeft De Professor voor elke tegenslag een troef achter de hand, nog steeds zit de politie de bankrovers op de hielen. Dat blijft vermakelijk, al komt het eind hopelijk wel in zicht. Gelukkig niet helemaal, want een prequel-serie rond het personage Berlin is al aangekondigd. Het nieuwste deel staat vanaf 3 december op Netflix.

Mocro Maffia Meltem (Videoland) 16+

Begin 2021 verscheen het derde seizoen van Mocro Maffia. Nog meedogenlozer dan de vorige seizoenen, en het vierde seizoen wordt in 2022 verwacht. In dat seizoen zitten nieuwe personages, waarvan een deel wordt geïntroduceerd in de korte film Mocro Maffia Meltem. Hoofdpersonage Meltem pleegt creditcardfraude terwijl haar gokverslaafde vader geld leent van de Mocro Maffia. Meltem probeert dat recht te zetten, en komt zo zelf in contact met de bende. Vanaf 10 december te zien op Videoland.

The Witcher (Netflix) 16+

Het eerste seizoen van The Witcher was een zeer positieve verrassing. Henry Cavill met een witte pruik zet een overtuigende Geralt of Rivia neer. De half bovennatuurlijke maar gortdroge monsterjager hakt het ene na het andere gedrocht neer, terwijl hij wordt bezongen door de bard Jaskier. Netflix heeft inmiddels zoveel vertrouwen in The Witcher dat het derde seizoen al is toegezegd. Gelukkig is er genoeg bronmateriaal: het eerste seizoen is gebaseerd op korte verhalen van de Poolse Witcher-schrijver Andrzej Sapkowski. Het eerste volledige boek komt pas in dit tweede seizoen aan bod, waarna er nog een stuk of vijf, zes boeken volgen. Seizoen 2 gaat 17 december van start.

Grand Tour: Carnage a Trois (Prime Video) 16+

Jeremy, Richard en James presenteren vanaf 17 december een nieuwe lockdownspecial, waarin het trio Frankrijk bezoekt en zich vergaapt aan verscheidene je ne sais quoi voitures. Oh, en elkaar zoveel mogelijk een loer draaien uiteraard. Dat wordt smullen.

Dexter: New Blood (NPO) 16+

Onze favoriete seriemoordenaar Dexter is na een reeks van acht seizoenen die in 2013 stopte terug met een negende seizoen. Al wordt deze herstart beschouwd als een nieuw begin. Dexter leeft inmiddels onder de naam Jim Lindsay in een rustig dorp in de staat New York. Hij houdt zich gedeisd, maar houdt hij dat vol? Het complete seizoen staat vanaf 20 december op NPO Plus. En anders vanaf 3 januari te zien op NPO 3.

The Spectacular (NPO) 16+

De paramilitaire beweging IRA streed decennia voor een onafhankelijk Ierland. De bloedige aanslagen op de Ierse en Britse eilanden zijn bekend, maar zelfs hier in Nederland was ‘het leger’ actief. Eind jaren tachtig pleegt de IRA een reeks dodelijke aanslagen in het zuiden van Nederland. Een speciaal team van rechercheurs opent de jacht op de IRA-cel die een enorme aanslag heeft gepland, en dat verhaal wordt verteld in The Spectacular. Deze serie van Willem Bosch (Bellicher, Hiernamaals, Van God Los) en Pieter Kuijpers (Riphagen, Van God Los) is vanaf 23 december te zien op NPO Plus. Begin 2022 wordt de serie ook op tv uitgezonden.

The Book of Boba Fett (Disney+) 12+

De populairste premiejager in het verafgelegen universum keerde terug op het Star Wars toneel in de onvolprezen live-action serie The Mandalorian (waarvan seizoen 3 in 2022 volgt). Dat was zo’n succes, dat Boba Fett zijn eigen serie heeft gekregen. Geinig weetje: Temuera Morrison speelde eerder ook Boba’s vader Jango Fett in de Star Wars-films Episode II en III. Het boek wordt op 29 december geopend.

FILMS

Komen we aan bij de films. De bioscopen gaan momenteel gebukt onder een avondlockdown. Hopelijk zullen velen de middagvoorstellingen van Spider-Man: No Way Home en The Matrix: Resurrections bezoeken, die respectievelijk op 16 en 23 december in premiere gaan.

Bij de streamingdiensten zit je in elk geval gebeiteld voor talloze kerstfilms. Wij kijken nostalgisch uit naar Home Sweet Home Alone op Disney+. Niet met Macaulay Culkin (die vind je ook op Disney+) met wel met dezelfde slapstick. En we kijken naar ‘Twas The Fight Before Christmas op Apple TV+, een waargebeurd verhaal over de ruzie tussen een fanatieke kerstfan en zijn buren die uitmondt in een rechtzaak.

Minder kerstig maar mogelijk wel een pareltje is Swan Song op Apple TV+. Een film over een terminaal zieke man, gespeeld door Mahershala Ali, die zich laat klonen om zijn gezin het verdriet van zijn nakende overlijden te besparen. Dat blijkt in de praktijk des te pijnlijker voor hem.

Het grote vraagteken tot slot is of The Eternals deze maand nog op Disney+ verschijnt. De studio heeft eerder gezegd dat de Marvel-film dertig dagen exclusief in de bioscopen is te zien. Dat zou dan betekenen dat hij rond 20 december beschikbaar komt.

Check vooral ook onze video hoe je bij de verscheidene streamingdiensten samen kunt kijken met vrienden en familie die (noodgedwongen) op afstand van je zijn. Veel kijkplezier!