© Nintendo

Hacker Bowser moet Nintendo 10 miljoen betalen

Nintendo's Bowser, niet de aangeklaagde man.

Gary Bowser

Hacker Bowser moet Nintendo 10 miljoen betalen

07-12-2021 20:31 Laatste update: 20:38

De hacker Gary Bowser zal Nintendo 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) betalen omdat hij inbrak op de Nintendo Switch en chips verkocht waarmee consumenten hun spelcomputers konden hacken.

Met deze zogenoemde 'modchips' is het onder andere mogelijk om illegaal gedownloade spellen te spelen. Bowser (echte naam) werkte samen met het bedrijf Team Xecuter om modchips te maken en te verkopen. Hij zou er al sinds 2013 mee bezig zijn.

Bowser kreeg in oktober al een boete van 5,4 miljoen dollar (4,7 miljoen euro) opgelegd in een strafrechtelijke zaak. De boete van 10 miljoen dollar komt daar nog eens bovenop vanuit een civiele zaak die Nintendo tegen hem had aangespannen. Nintendo eiste daarbij een schadevergoeding van 2500 dollar voor elk gehackt apparaat en 150.000 dollar voor elke copyrightschending.  

De man werd in 2020 gearresteerd, samen met een ander lid van Team Xecuter, Max Louarn.  Volgens Nintendo waren de twee mannen deel van een "internationale piratenring". 

Meerdere zaken rond modchips

Het Japanse gamebedrijf spande al eerder zaken aan rond de verkoop van modchips. Er zijn verschillende hackchips op de markt, waaronder voor de populaire Nintendo Switch.

De zaak tegen Bowser haalde wereldwijd veel grote gamesites, onder andere omdat de hacker zijn achternaam deelt met Mario's bekendste aartsvijand.

Modchips worden ook wel gebruikt om oude games mee te archiveren en speelbaar te maken op nieuwe platformen. Team Xecuter heeft echter een slechte reputatie: in een interview met Ars Technica noemde Switch-hacker Kate Temkin het gedrag van de groep 'onethisch'. Zo zou het bedrijf piraterij aanmoedigen voor financieel gewin en potentieel kwaadaardige kwetsbaarheden in software geheim houden.