Zuid-Korea gaat coronabesmettingen met gezichtsherkenning volgen
Zorgen over privacy

Zuid-Korea gaat coronabesmettingen met gezichtsherkenning volgen

14-12-2021 11:35 Laatste update: 11:35

De overheid van Zuid-Korea wil binnenkort een systeem testen dat de verspreiding van coronabesmettingen in kaart brengt met camera's, gezichtsherkenning en kunstmatige intelligentie.

De test moet vanaf januari gaan plaatsvinden in Bucheon, een dichtbevolkte stad met ruim 850.000 inwoners die tegen hoofdstad Seoel aanligt, meldt Reuters. In het gebied staan meer dan tienduizend openbare beveiligingscamera's. De camerabeelden worden straks bekeken door kunstmatige intelligentie met gezichtsherkenning, zodat alle bewegingen van alle mensen in de openbare ruimte bekend zijn.

Als iemand dan corona blijkt te hebben, zou het systeem nauwkeurig kunnen vertellen bij wie die persoon in de buurt is geweest. Ook is dan te zien of die mensen een mondkapje droegen of niet. Het systeem moet het bron- en contactonderzoek makkelijker maken dan de huidige manier, waarbij mensen de camerabeelden 24 uur per dag handmatig analyseren.

Privacyzorgen onder critici

Vooralsnog zouden er geen plannen zijn om de test landelijk uit te rollen, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van ICT tegen Reuters. Het persbureau kreeg het 110-pagina's tellende plan in handen via wetsmaker Park Dae-chul die het systeem privacy-onvriendelijk vindt. "Het is absoluut verkeerd om het publiek te monitoren en controleren via beveiligingscamera's van publiek geld zonder daarvoor toestemming te hebben", aldus Park.

Andere critici vrezen dat het systeem gebruikt kan worden voor zaken die niks met corona te maken hebben. Volgens een woordvoerder van de stad is er geen reden tot zorgen, en worden gezichten van mensen die niet gezocht worden, onherkenbaar gemaakt.

Zuid-Korea vroeg met technische stappen

Er zijn al langer grote zorgen over het gebruik van automatische gezichtsherkenning in de publieke ruimte. Het Europees Parlement zei onlangs dat EU-landen het gebruik van gezichtsherkenning met kunstmatige intelligentie in publieke ruimtes aan banden moeten gaan leggen.

Zuid-Korea loopt vaak voorop met technische methoden om corona op te sporen. Zo was het land in maart 2020 één van de eersten die een corona-app inzette om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken. Nederland kwam ruim een half jaar later ook met zo'n app, de CoronaMelder.

Sowieso is Seoel en het omringende gebied technisch vooruitstrevend, met bijvoorbeeld 's werelds eerste 5G-netwerk begin 2019.

Zo werkt gezichtsherkenning: