Nog meer nieuwe datacenters op komst: 20 tot 25 plannen
Discussie over datacenters

Nog meer nieuwe datacenters op komst: 20 tot 25 plannen

17-12-2021 11:49 Laatste update: 12:09

Er lopen nog zo'n 20 tot 25 projecten voor de vestiging en uitbreiding van nieuwe datacenters in Nederland.

Dat meldt staatssecretaris Dilan Yesilgöz in antwoorden op Kamervragen. Het gaat om projecten die behoorlijk uiteenlopen wat betreft grootte, en ook in hoeverre de projecten al vast staan verschilt. De bewindsvrouw spreekt van "zeer globale tot concretere plannen".

Yesilgöz baseert zich op informatie van netbeheerder TenneT en Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). De datacenterprojecten lopen in elk geval in Noord-Holland, Flevoland en Groningen. "Zoals eerder genoemd zijn er zeer veel onzekerheden of deze datacenters zich ook daadwerkelijk zullen vestigen in Nederland en zo ja, op welke termijn", aldus de demissionaire staatssecretaris.

Geheim

Wegens vertrouwelijkheid kan de bewindsvrouw niet veel meer vertellen over de komst en uitbreiding van de datacenters. "Meer specifieke informatie ten aanzien van de locatie van de projecten en aanvragen voor aansluitingen op het elektriciteitsnet is bedrijfsvertrouwelijk en mag niet door de NFIA en TenneT worden gedeeld."

Strengere eisen

De nieuwe coalitie wil strengere eisen stellen aan de komst van mega-datacenters. Ook moet er een landelijke aanpak komen.

De afgelopen weken was er veel ophef over de komst van een megacenter van het moederbedrijf van Facebook in Zeewolde. De gemeenteraad keurde donderdagavond de komst van dat datacenter goed. Het gemeentebestuur en een meerderheid van de partijen waren voorstander, onder andere omdat het nieuwe banen in de regio oplevert.

Tegenstanders vinden dat zo'n mega-datacenter te veel stroom en water gebruikt en dat waardevolle landbouwgrond verloren gaat. Ook steken de panden erg af in het landschap. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s