Eerste sms ooit verkocht als NFT voor 107.000 euro
NFT's

Eerste sms ooit verkocht als NFT voor 107.000 euro

21-12-2021 14:43 Laatste update: 14:43

De eerste sms die ooit is verzonden heeft bij een veiling in Parijs 107.000 euro opgeleverd.

Het stukje telecomgeschiedenis ging bij veilinghuis Aguttes onder de hamer als een non-fungible token (NFT), wat betekent dat het een digitaal certificaat van echtheid heeft en als het origineel wordt beschouwd.

Vodafone-programmeur Neil Papworth stuurde in december 1992 het sms-bericht met de tekst "Merry Christmas" naar een collega tijdens het kerstfeest van het bedrijf. Sms staat voor short message service. "Dit eerste sms-bericht dat in 1992 werd ontvangen, is een historisch bewijs van de menselijke en technologische vooruitgang", aldus manager Maximilien Aguttes van het veilinghuis.

Eerste tweet en Wikipedia-pagina 

Eerder leverde de NFT van de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey op een veiling 2,9 miljoen dollar op. De eerste broncode voor het World Wide Web van Tim Berners-Lee leverde eerder 4,6 miljoen euro op. De NFT van de eerste Wikipedia-pagina was goed voor 665.000 euro.

Voor goede doel

Vodafone is de verkoper van de NFT en is van plan de opbrengst te doneren aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De winnende bieder ontvangt samen met de sms ook een tastbaar bewijs, waaronder een digitaal fotolijstje om de sms in op te hangen.

Zo werken NFT's:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s