© Intel

Intel wekt woede in China met verklaring over Xinjiang

Intel-topman Pat Gelsinger

Chipfabrikant

Intel wekt woede in China met verklaring over Xinjiang

23-12-2021 07:02 Laatste update: 07:28

Chipmaker Intel heeft excuses aangeboden aan Chinese klanten, partners en het publiek voor een verklaring aan leveranciers om geen producten of arbeid uit de regio Xinjiang te gebruiken. De brief van Intel leidde in China tot een stroom van kritiek en oproepen om het Amerikaanse bedrijf te boycotten.

VN-experts en mensenrechtenorganisaties schatten dat de afgelopen jaren meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Oeigoeren en leden van andere moslimminderheden, zijn vastgehouden in een enorm systeem van kampen in de uiterst westelijke regio van Xinjiang. China ontkent de misstanden in Xinjiang en zegt dat het beleid daar extremisme helpt bestrijden.

Genocide en dwangarbeid

Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang en het Amerikaanse Congres heeft onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd dat de import van producten uit de regio mogelijk flink aan banden legt. Bedrijven die producten uit die regio naar de VS willen verschepen moeten volgens de nieuwe wet straks met "duidelijk en overtuigend" bewijs aan kunnen tonen dat er geen sprake is geweest van dwangarbeid bij de productie.

In een jaarlijkse brief aan zijn leveranciers schreef Intel dat het "verplicht was om ervoor te zorgen dat zijn toeleveringsketen geen gebruik maakt van arbeid of goederen of diensten uit de Xinjiang-regio", als gevolg van beperkingen opgelegd door "meerdere regeringen".

'Verontschuldigen ons voor de problemen'

In een verklaring op zijn officiële account op het Chinese socialmediaplatform WeChat, zei Intel dat zijn toezegging om toeleveringsketens uit Xinjiang te vermijden een uitdrukking was van naleving van de Amerikaanse wet, in plaats van een verklaring van zijn eigen standpunt over de kwestie. "We verontschuldigen ons voor de problemen die we onze gerespecteerde Chinese klanten, partners en het publiek hebben veroorzaakt. Intel is vastbesloten een vertrouwde technologiepartner van China te worden", aldus het bedrijf.