Storing DigiD verholpen: inloggen werkt weer
Storing bij DigiD

Storing DigiD verholpen: inloggen werkt weer

24-12-2021 12:59 Laatste update: 22:53

De grote DigiD-storing die vrijdagochtend begon, is vrijdagavond laat verholpen. Dat heeft Logius, de verantwoordelijke overheidsinstantie, laten weten.

De oorzaak van de storing is niet bekendgemaakt. De storing duurde vrijwel de hele dag. Sinds 07.30 uur kwamen bij AlleStoringen.nl meldingen binnen van gebruikers over problemen met DigiD. In de loop van de dag ging het om vele duizenden meldingen.

Mensen klaagden dat ze niet konden inloggen, bijvoorbeeld voor het online maken van een afspraak bij de GGD voor een coronatest of een prikafspraak.

Volgens Logius was er sprake van een wisselende beschikbaarheid als gevolg van technische problemen. Daardoor werkte de inlogdienst "in sommige gevallen wel en in andere gevallen niet".  

Ruim 18 miljoen gebruikers

DigiD wordt door meer dan 700 organisaties gebruikt als systeem voor mensen om hun identiteit te verifiëren. De inlogdienst telt in totaal 18,3 miljoen gebruikers. Dat is meer dan het aantal inwoners van Nederland, doordat ook Nederlanders in het buitenland het systeem gebruiken, sommige burgers meerdere accounts hebben en omdat accounts enige tijd na overlijden blijven bestaan. Op DigiD werd in 2020 zo'n 403 miljoen keer ingelogd.

DigiD is onder meer nodig om online bij de GGD een afspraak voor een coronatest of vaccinatie te kunnen maken.  

Datacenters in de polder: moeten we dat willen?