2021: Goede tech, slechte tech
Bright Podcast ?

2021: Goede tech, slechte tech

29-12-2021 19:59 Laatste update: 30-12-2021 13:00

Een terugblik op het drukke tech-jaar 2021: van NFT's tot chiptekorten, van Clubhouse tot de Metaverse en van crises tot gamechangers.

Luister op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

2021 was ondanks de chiptekorten en natuurlijk corona een bijzonder druk tech-jaar. In ons Bright 25-overzicht hebben we de hoogtepunten op een rij gezet en in deze aflevering van de Bright Podcast bespreken we ze. Ook wat dieptepunten natuurlijk, maar we zagen vooral veel toffe gadgets, e-bikes, elektrische auto's en veelbelovende online ontwikkelingen.

Volg deze podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.

De beste gadgets van 2021:

Tips uit deze aflevering:

Tech-kunst: Xreart, iconische gadgets als de eerste iPhone of de Game Boy als 'exploded view'. Uit elkaar gehaald dus: printplaatjes, scherm, knopjes en behuizing fraai samen in een lijst, met mooie lijntjes die aanduiden wat elk onderdeel is. Xreart verkoopt kant-en-klare lijsten, maar ook iets goedkopere doe-het-zelf-pakketten waarbij je de gadget zelf nog uit elkaar moet halen. Vanaf zo'n 100 euro, afhankelijk van de gadget.

Film: Hilda and the Mountain King, de eerste Hilda-film op Netflix na twee seizoenen van de animatieserie. Hilda is een onverschrokken meisje in een wereld waarin trollen en andere fabelwezens overal bestaan. In de film ontwaakt Hilda in het lichaam van zo'n trol. Vanaf 30 december te zien op Netflix.

Artikel: The Year in 41 Debates, waarin The New York Times een bondig maar volledig overzicht van het jaar geeft. Mooi opgedeeld in categorieën, zoals 'morele paniek' (is Instagram schadelijk voor jonge meisjes? wat betekent het om woke te zijn?), 'mysteries' (kunnen psychedelica ons genezen?) en 'de toekomst van alles' (is het te laat om bitcoin te kopen?). Perfect leesvoer voor de kerstvakantie.

Film: The Power of the Dog, een beklemmend western-drama dat zich afspeelt op de prairie met twee broers die elkaars tegenpolen zijn: de één beschaafd en verlegen, de ander een harde asociale cowboy die zichzelf bijna nooit wast. De eerste broer krijgt een vrouw en zij neemt haar gevoelige, artistieke zoon mee naar de ranch. Geweldig acteerwerk van Benedict Cumberbatch (de cowboy). De film kreeg al zeven nominaties voor de Golden Globes.

Bright 25 van 2021:

Nummer 1: QR-code

Nummer 2: Chiptekort

Nummer 3: Elon Musk vs Jeff Bezos

Nummer 4: slimme energie

Nummer 5: strijd om de appstores

Nummers 6 t/m 10: Cable-cutting, metaverse, Nothing Ear 1, Hyundai Ioniq 5, right to repair.

Nummers 11 t/m 15: E-bikes, vouwtelefoons, bluetooth-trackers, ransomware, Bo Burnham.

Nummers 16 t/m 20: Squid Game, Dune, Windows 11, Xbox Game Pass, pro-smartphones,

Nummers 21 t/m 25: Clubhouse, NFT's, social media, slimme deurbellen, nieuwe chips.

In de Bright Podcast bespreken we elke week de belangrijkste ontwikkelingen in de tech-wereld, aangevuld met tips.

Volg de podcast op: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19 of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s