Apple-fabriek in India voorlopig dicht: 'Voldoet niet aan de eisen'
Slechte leefomstandigheden

Apple-fabriek in India voorlopig dicht: 'Voldoet niet aan de eisen'

29-12-2021 16:53 Laatste update: 17:23

Apple heeft bij een Indiase fabriek van zijn partner Foxconn 'ondermaatse levensomstandigheden' vastgesteld. Foxconn heeft van Apple een 'proeftijd' gekregen en de fabriek blijft voorlopig dicht totdat er maatregelen zijn doorgevoerd.

De fabriek van Foxconn waar iPhones in elkaar worden gezet is onlangs stilgelegd na protesten van medewerkers. Foxconn heeft zijn excuses aangeboden voor de tekortkomingen in het houden aan de gezondheidsnormen. De fabriek in Chennai zal pas weer open gaan als "noodzakelijke verbeteringen" zijn aangebracht, meldt Bloomberg. "We nemen onmiddellijke stappen om de faciliteiten en diensten die we bieden te verbeteren", zegt Foxconn.

Na 'zorgen over voedselveiligheid en huisvestingsomstandigheden' stuurde Apple 'onafhankelijke inspecteurs' naar de assemblagefabriek van Foxconn. Apple constateerde dat sommige "slaapzalen en eetzalen die worden gebruikt voor werknemers niet voldoen aan onze eisen". Het bedrijf belooft in een verklaring aan Bloomberg dat er maatregelen worden genomen.

Terwijl het complex gesloten blijft, zullen alle werknemers worden doorbetaald. Foxconn belooft onder meer woonruimtes en badfaciliteiten te verbeteren en voldoende drinkwater te leveren. Apple zegt Foxconn 'een proeftijd' te hebben gegeven, maar lichtte niet toe wat dat precies inhoudt.

Rellen en zelfmoorden

Vorig jaar ontstond er ook al ophef rond een andere Indiase fabriek die voor Apple werkt. Dat was een complex van het bedrijf Wistron. Apple greep toen in nadat protesten van arbeiders over onbetaalde lonen uitliepen op rellen. Het bedrijf dreigde Wistron geen nieuwe opdrachten meer te geven als het de werknemers niet beter behandelde.

Het Taiwanese Foxconn is de belangrijkste assemblagepartner van Apple. Het bedrijf kwam in 2010 ook al onder vuur te liggen na een golf van zelfmoorden onder fabrieksmedewerkers in China, wat de aandacht vestigde op de barre leef- en werkomstandigheden van de honderdduizenden medewerkers die gadgets in elkaar zetten. 

Bright Awards: beste tech van 2021