Nederlandse massaclaim tegen techbedrijven gaat niet door
Een massaclaim tegen de Amerikaanse techgiganten Salesforce en Oracle die werd aangespannen door het Nederlandse The Privacy Collective mag niet doorgaan, oordeelde de rechter vandaag. De stichting wilde verhaal halen voor het misbruiken van de gegevens van miljoenen Nederlanders.
Om een massaclaim aan te spannen, moet je kunnen bewijzen dat genoeg gedupeerden mee willen doen aan de claim. The Privacy Collective (TPC) probeerde dat te doen door een omvangrijke 'like'-actie, waarbij Nederlanders werd gevraagd om hun steun te betuigen via een klik op een duimpje. Zo'n 75.000 mensen deden aan de actie mee.
Volgens de Amsterdamse rechtbank is dat niet genoeg. "Er kan niet worden vastgesteld dat TPC opkomt voor een voldoende deel van de groep benadeelden", schrijft de rechtbank. "De informatie over de te voeren procedure is daarvoor te vaag."
Daarnaast hield TPC geen contact met mensen die een 'like' hadden achtergelaten en kon de rechtbank niet zelf beoordelen of het echt om gedupeerden ging. De zaak mag dus niet doorgaan. Over de inhoud wordt geen uitspraak gedaan.
Oracle en Salesforce verzamelen data
De zaak van TPC werd oorspronkelijk vorig jaar aangespannen. Het was één van de eerste keren dat een groep burgers naar de rechter stapte over een privacyzaak. Normaal worden deze zaken aangespannen door een toezichthouder, zoals in Nederland de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
Oracle en Salesforce zijn voor veel Nederlanders geen bekende namen. Ze verkopen bedrijfssoftware, waarbij Oracle ook databasebeheer doet. Ze verzamelen en verkopen bovendien profielen van Nederlandse internetgebruikers.
Volgens TPC is dat in strijd met de privacywet, omdat Nederlanders geen toestemming hebben gegeven voor deze dataverzameling. De stichting van advocaat Christiaan Alberdingk Thijm wilde 500 euro per gedupeerde gebruiker vragen, een bedrag wat zou zijn opgelopen tot minimaal tot 5 miljard euro.