Nieuwe ruimtetelescoop waarschijnlijk langer bruikbaar dan verwacht
NASA

Nieuwe ruimtetelescoop waarschijnlijk langer bruikbaar dan verwacht

29-12-2021 20:00 Laatste update: 12-07-2022 15:57

De lancering van de James Webb-ruimtetelescoop is zo voorspoedig verlopen dat de telescoop waarschijnlijk veel langer mee zal gaan dan verwacht.

Bij de lancering afgelopen zaterdag werd de beoogde baan om de aarde met zoveel precisie gehaald dat 'Webb' veel minder brandstof verbruikte dan NASA had beraamd, schrijft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vandaag. "Het observatorium heeft genoeg brandstof om veel langer dan tien jaar lang wetenschap te kunnen bedrijven in de ruimte." 

NASA hoopte minimaal vijf jaar lang gebruik van de ruimtetelescoop te maken, die de beroemde Hubble-telescoop moet opvolgen. Het is wel mogelijk dat de levensduur van Webb later wordt bekort door andere factoren. 

Kleine manoeuvres

Een ruimtevaartuig als de Webb moet regelmatig kleine manoeuvres uitvoeren, bijvoorbeeld om in een goede baan om de aarde te blijven. Hoe meer brandstof er overblijft na de lancering, hoe langer Webb dit soort correcties kan blijven uitvoeren.

Zowel de lancering als de eerste correctiemanoeuvre die de Webb kort daarop maakte, verliepen boven verwachting goed. Daardoor kon de telescoop ook eerder dan verwacht zijn zonnecellen ontvouwen.

De Webb-telescoop is nu op weg naar zijn uiteindelijke bestemming, een proces dat ongeveer een maand zou duren. Van de zomer worden de eerste beelden verwacht.
De Hubble is inmiddels dertig jaar oud. Naar verwachting zal de voorganger van Webb in de komende tien jaar uit zijn baan raken en verbranden in de dampkring. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s