Musk betwist kritiek op Starlink: 'Genoeg ruimte voor satellieten'
Internetsatellieten

Musk betwist kritiek op Starlink: 'Genoeg ruimte voor satellieten'

30-12-2021 09:40 Laatste update: 09:40

Elon Musk spreekt de kritiek tegen op het satellietnetwerk Starlink van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat te veel plek in de ruimte in beslag zou nemen.

Musk wijst tegen de Financial Times beweringen van de hand dat de Starlink-satellieten concurrentie in de ruimte zouden verdringen. Volgens de miljardair is de ruimte enorm groot en is er ruimte voor tientallen miljarden satellieten.

Onlangs klaagde China nog over het satellietnetwerk van SpaceX. Het Chinese ruimtestation zou moeite hebben om de vele satellieten te ontwijken om zo botsingen in de ruimte te voorkomen. Chinezen spraken van een "stapel ruimteafval" en "ruimteoorlogsvoering".

Het hoofd van het Europees ruimteagentschap Josef Aschbacher beweerde eerder dat Musk de regels "maakt" voor de nieuwe commerciële ruimte-economie. Aschbacher waarschuwde dat Musk haast heeft om duizenden communicatiesatellieten te lanceren. Daardoor zouden minder radiofrequenties en omloopbanen beschikbaar zijn voor alle anderen.

Musk is het daar niet mee eens. "De ruimte is gewoon enorm groot, en satellieten zijn heel klein," zei hij tegen FT. "Dit is niet een situatie waarin we effectief anderen blokkeren op welke manier dan ook."

Starlink

SpaceX heeft inmiddels 1900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht voor Starlink. Daarmee wil het bedrijf van Musk breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden. In Nederland is Starlink sinds dit jaar ook beschikbaar.

Starlink wil op sommige plekken op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Musk schatte eerder dat de totale investeringskosten tussen de 20 en 30 miljard dollar zullen uitkomen.

17.000 km/u

In totaal zouden er inmiddels bijna 30.000 satellieten en stukken puin rond de aarde zweven. Musk wees de suggesties van de hand dat hij concurrenten zou willen dwarsbomen. Hij vergelijkt de situatie met satellieten in een lage baan om de aarde met de circa 2 miljard auto's en vrachtauto's die wereldwijd rondrijden. "Een paar duizend satellieten is dan niks", aldus Musk.

Deze bewering van Musk wordt door meerdere experts betwist. Dit omdat de satellieten met wel 17.000 kilometer per uur om de aarde draaien. Daardoor is er meer afstand tussen de satellieten nodig.

Ook is het moeilijk om de baan van veel satellieten te berekenen. Uitwijkmanoeuvres van ruimtegebruikers zouden om die reden uren, zo niet dagen, van tevoren gepland moeten worden.

Starlink: internet via satelliet, ook in Nederland