Onderzoek

'Facebook verloor weinig gebruikers, jongeren minder aanwezig'

Update: 7 januari 2022 om 22:48

Het aantal Nederlanders dat dagelijks gebruik maakt van Facebook daalde de afgelopen vijf jaren relatief licht. Het vaak controversiële socialmediabedrijf verloor vooral veel jongeren, blijkt uit een nieuw onderzoek. Zo'n 5 procent stopte dit jaar helemaal met Facebook.

Van de iets meer dan 10 miljoen Nederlanders die het internet gebruikt, zit nog steeds 74 procent elke dag op deze site, blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Vijf jaar eerder keken nog 80 procent van alle Nederlandse internetgebruikers dagelijks op het platform.

Onder jongeren daalde het dagelijkse gebruik veel harder: in 2016 zat 88 procent dagelijks te Facebooken. Nu is dat 58 procent. Tien procent van alle jongeren tussen de 16 en de 25 jaar zit helemaal niet meer op Facebook, ten opzichte van 5 procent daarvoor.

De verschuiving zit niet zozeer in het aantal gebruikers dat Facebook verlaat: ze kijken alleen minder vaak. Het percentage Nederlanders die wekelijks op de site kijkt, nam namelijk met zo'n 5 procent toe. Dat verklaart bijna het gehele verschil tussen het aantal dagelijkse gebruikers in 2016 en in 2021.

'Timeline niet meer relevant'

Nederlanders zouden hun Facebook-timeline niet meer zo relevant vinden, omdat steeds minder mensen regelmatig foto's en andere persoonlijke berichten plaatsen. Ouderen lijken zich daar minder aan te storen, want inmiddels maakt 93 procent van alle 68-plussers gebruik van de site. Eerder was dat nog zo'n 84 procent.

Telecompaper zegt dat het aantal mensen dat Facebook überhaupt gebruikt uiteindelijk vrij stabiel blijft. Deze ontwikkelingen kunnen wel een probleem vormen voor Facebook-moederbedrijf Meta, aangezien het platform stagneert en het aantal jongeren dat er geen gebruik van maakt is verdubbeld.

Privacyzorgen Facebook

Facebook lag de afgelopen jaren regelmatig onder vuur. Zo lekte privégegevens van Facebook-gebruikers tussen 2014 en 2016 naar het dataverwerkingsbedrijf Cambridge Analytica, die deze informatie gebruikte voor politieke advertentiecampagnes, onder andere ten gunste van de Amerikaanse ex-president Donald Trump.

De aanhoudende slechte publiciteit zit vermoedelijk achter de beslissing van Facebook-topman Mark Zuckerberg om zijn bedrijf tot Meta te herdopen. De keuze weerhield de Amerikaanse Senaat er niet van om het bedrijf meermaals op het matje te roepen in uitgebreide hoorzittingen, waarbij topmannen als Zuckerberg, betrokkenen en klokkenluiders verantwoording moesten afleggen over verschillende privacykwesties en het moedwillig beïnvloeden van gebruikers.