BlackBerry-maker: 'We werken nog steeds aan 5G-smartphone'
Fysiek toetsenbord

BlackBerry-maker: 'We werken nog steeds aan 5G-smartphone'

09-01-2022 08:47 Laatste update: 08:51

OnwardMobility, het bedrijf dat de rechten in handen heeft van de BlackBerry-smartphones, werkt nog steeds aan een nieuwe 5G-telefoon met fysiek toetsenbord.

De rechten voor BlackBerry-smartphones kwamen enkele jaren terug officieel in handen van het Amerikaanse bedrijf, dat oorspronkelijk in de eerste helft van 2021 een nieuwe zakelijke BlackBerry wilde uitbrengen. Daarna werd het echter stil.

Met het einde van 2021 in zicht volgde een stortvloed aan "Facebook en LinkedIn-berichten, artikelen, tweets en e-mailberichten", aldus OnwardMobility. "Wij snappen jullie frustratie niet alleen, we delen hem ook."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

'Nieuwe smartphone in 2021 te lastig'

Volgens OnwardMobility bleek het echter te lastig om vorig jaar een smartphone uit te brengen, zeker "met zulke hoge verwachtingen". Maar er zit nu weer schot in de zaak, zegt het bedrijf. 

OnwardMobility belooft regelmatig updates te gaan versturen, waarbij de eerste al deze maand zou moeten komen. "We zullen daarmee veel van jullie vragen beantwoorden over deze hyper-veilige 5G smartphone (met fysiek toetsenbord!) die we op de markt brengen."

Rechten lagen eerst in China

BlackBerry was begin deze eeuw één van de sterren van de vroege smartphonemarkt. De goedbeveiligde zakentelefoons hadden een fysiek toetsenbord en een eigen berichtensysteem, het 'pingen'. 

De iPhone concurreerde BlackBerry weg. De oorspronkelijke maker stopte daarop met het fabriceren van smartphones en trok afgelopen week officieel de stekker uit de oude BlackBerry-servers.

De rechten kwamen halverwege het vorige decennium bij een Chinees bedrijf te liggen, TCL Corporation. Hun BlackBerry Key1 en Key2 bevatten nog steeds een fysiek toetsenbord. TCL liet deze deal in 2020 verlopen, waarna OnwardMobility naar BlackBerry stapte.