Artsen vragen Spotify om regels tegen corona-onzin na podcast Joe Rogan
Nepnieuws in populaire podcasts

Artsen vragen Spotify om regels tegen corona-onzin na podcast Joe Rogan

13-01-2022 11:36 Laatste update: 25-01-2022 10:59

Artsen en wetenschappers pleiten bij Spotify voor beleid tegen desinformatie en schadelijke onzin in zijn podcast. Dat doen zij na een recente podcast van de populaire Joe Rogan, die een wetenschapper aantoonbare onzin rond corona liet verkondigen.

Een groep van 270 artsen, gezondheidsexperts en wetenschappers heeft een open brief naar Spotify gestuurd. De muziekdienst heeft geen helder beleid tegen de verspreiding van desinformatie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld YouTube, Facebook en Twitter. Omdat er minder regels zijn, kunnen populaire podcasts zoals die van komiek Joe Rogan schadelijke onzin aan miljoenen luisteraars laten horen.

Bekritiseerde viroloog te gast

De artsen schreven hun brief naar aanleiding van een recente podcastaflevering van Joe Rogan. Daarin is viroloog Dr. Robert Malone te gast. Die claimt zonder bewijs dat hij de uitvinder is van de mRNA-technologie die in verschillende coronavaccins wordt gebruikt. Malone beweert dat het volk lijdt aan een 'massale psychose' waardoor zij geloven in de werking van het vaccin.

Ook zou de Amerikaanse president Biden volgens Malone data hebben achtergehouden over de werking van het medicijn ivermectine. Dat is een medicijn tegen darmwormen, dat volgens complotdenkers zou helpen tegen corona – dat is niet zo

YouTube heeft een video van het interview van Rogan met Malone verwijderd wegens desinformatie. Malone werd onlangs al van Twitter verbannen om het verspreiden van desinformatie rond corona.

'Vertrouwen in wetenschap schaden'

"Door de verspreiding van valse en maatschappelijk schadelijke beweringen toe te staan, stelt Spotify zijn media in staat om het vertrouwen van het publiek in wetenschappelijk onderzoek te schaden en twijfel te zaaien in de geloofwaardigheid van medische professionals", schrijven de artsen en wetenschappers.

De brief haalt de specifieke aflevering van Rogan als voorbeeld aan, maar stelt dat dat "niet de enige overtreding op het Spotify-platform" is, "maar een relevant voorbeeld van het falen van het platform om de schade die het veroorzaakt te beperken".

Soms grijpt Spotify wel in

Spotify kreeg al eerder kritiek op corona-uitspraken in de podcast van Rogan. Hij moedigde 21-jarige luisteraars vorig jaar aan om zich niet tegen corona te laten vaccineren. Een bron binnen Spotify stelde toen tegenover The Verge dat Spotify de uitspraak niet bestrafte, omdat die niet "klaarblijkelijk anti-vaccinatie" was.

Spotify trad eerder wel op tegen meer nadrukkelijke kritiek op corona-beleid. Een anti-lockdown-nummer van zanger Ian Brown werd verwijderd omdat hij in het nummer claimt dat het vaccin een microchip bevat. Een jaar geleden werd de podcast van Australische complotdenker Pete Evans van Spotify verwijderd, ook vanwege het verspreiden van onzin over corona.

'Geen inhoudelijke verantwoordelijkheid'

Een officiële lijn ontbreekt echter bij Spotify, en daar pleiten de artsen en wetenschappers nu voor. Ze pleiten daarom niet zozeer tegen de aflevering van Rogan, maar gebruiken die als voorbeeld. Als er duidelijke regels zijn, kunnen makers van podcasts allemaal volgens diezelfde regels worden behandeld.

Spotify heeft nog niet op de open brief gereageerd. Eerder zei CEO Daniel Ek wel dat Spotify geen inhoudelijke verantwoordelijkheid heeft over de populaire podcast van Rogan.

De podcast van Rogan hoort tot de best beluisterde podcasts ter wereld en in 2020 betaalde Spotify naar verluidt 100 miljoen dollar om Rogan exclusief aan zich te binden.