Belgische leger kon 4 weken niet e-mailen door cyberaanval
Cyberdefensie

Belgische leger kon 4 weken niet e-mailen door cyberaanval

13-01-2022 12:49 Laatste update: 12:50

Het Belgische leger heeft door een cyberaanval wekenlang niet met de buitenwereld kunnen mailen. De aanval van 16 december blijkt veel ernstiger dan gedacht.

Defensiemedewerkers konden elkaar al betrekkelijk snel weer mailen, maar het netwerk van Defensie bleef tot dinsdag afgesloten van het internet. "Dat was nodig om te kunnen controleren of alles veilig was", aldus het ministerie in Belgische media.

Het kan nog wel een maand duren voor het mailverkeer weer als vanouds draait. Ook een simpele zoekopdracht of de toegang tot de personeelsadministratie is voor militairen nog niet altijd mogelijk.

Militairen krijgen volgens hun vakbond bevelen via bijvoorbeeld Whatsapp. De militaire systemen en netwerken zijn niet getroffen, benadrukt de Belgische Defensie.

Beveiligingslek in Log4j

De aanvallers maakten gebruik van een gat in de beveiliging van de veelgebruikte Log4j-software, dat op 9 december openbaar werd. Log4j is logboeksoftware die wordt gebruikt door Apache-webservers om zaken als veranderingen en foutmeldingen bij te houden.  

Wie er precies achter de aanval op het Belgische leger zit, is onduidelijk.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s