Hackers leggen websites ministeries Oekraïne plat
Cyberaanval

Hackers leggen websites ministeries Oekraïne plat

14-01-2022 06:38 Laatste update: 14:29

De websites van meerdere Oekraïense ministeries zijn vandaag platgelegd door hackers, die dreigen persoonlijke data van burgers openbaar te maken.

Bezoekers van de sites van onder meer het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Buitenlandse Zaken zien een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools waarin staat dat de persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers zijn gewist op de computers van de instanties en dat ze openbaar zullen worden gemaakt.

Josep Borrell, de buitenlandchef van de EU, laat doorschemeren dat hij Rusland van de aanval verdenkt. Moskou slaat al maanden oorlogstaal uit tegen Kiev en heeft vele tienduizenden militairen samengetrokken aan de grens met het buurland.

Wie er achter de aanvallen zitten is onbekend. De boodschap eindigt met de cryptische mededeling dat het gaat om wraak voor "Wolynië, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten, het Oekraïense Verzetsleger, Galicië, Polesië en de historische landen". Wolynië, Galicië en Polesië zijn regio's in de grensgebieden tussen Oekraïne, Polen, Belarus en Rusland. De Organisatie van Oekraïense Nationalisten en het daaruit voortkomende Oekraïense Verzetsleger waren extreemrechtse organisaties voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

EU wil assistentie verlenen

"We wisten helaas dat dit zou gebeuren", zei Borrell voor een overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen in het Franse Brest. "We zullen al onze middelen inzetten om Oekraïne te helpen deze cyberaanval te pareren."

De EU wil onder meer technische assistentie verlenen. Borrell kan de aanval "niemand aanwrijven zolang we geen bewijs hebben, maar we kunnen ons wel voorstellen wie erachter zit", zei hij.

Rusland

De Zweedse buitenlandminister Ann Linde houdt ook nog een slag om de arm, maar noemde Rusland wel met zoveel woorden. "Zulke hybride of cyberaanvallen zijn precies waarvoor we hebben gewaarschuwd, wat we vreesden. Dit verhoogt de spanningen. Daarom zijn we heel duidelijk geweest tegen Rusland: we zullen heel hard en sterk en robuust zijn in onze reactie als er aanvallen als deze komen."

Volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten zijn er geen persoonsgegevens gelekt. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev laat weten dat specialisten de IT-systemen aan het herstellen zijn en de cyberpolitie een onderzoek heeft geopend.

NAVO

Specialisten van de NAVO in Brussel wisselen informatie uit met Oekraïense collega's en experts uit NAVO-landen assisteren ook ter plaatse, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-topman veroordeelt de aanval, die meerdere overheidswebsites heeft platgelegd, "krachtig". 

"De komende dagen zullen de NAVO en Oekraïne een overeenkomst tekenen over het uitbreiden van de cybersamenwerking", zegt Stoltenberg. Die zou Oekraïne onder meer toegang bieden tot het platform waarin NAVO-landen informatie delen over cyberaanvallen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s