Door criminelen gebruikte VPN-dienst offline gehaald
Cybercrime

Door criminelen gebruikte VPN-dienst offline gehaald

18-01-2022 12:11 Laatste update: 12:48

Europol heeft een VPN-dienst die veel door cybercriminelen werd gebruikt offline gehaald. Ook de Nederlandse politie deed mee bij de operatie tegen VPNLab.

In tien landen zijn servers in beslag genomen of verstoord, waardoor VPNLab.net uit de lucht is.

Politiediensten ondernamen actie in Nederland, Duitsland, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Letland, Oekraïne, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De politie in het Duitse Hannover leidde de operatie.

Dubbele VPN

VPN staat voor 'virtueel particulier netwerk' en is te zien als een digitale tunnel waar dataverkeer doorheen gaat. Daardoor kunnen anderen niet zien wat iemand op het internet doet.

VPNLab.net was sinds 2008 actief en bood gebruikers diensten om hun online-privacy te beschermen. Ze werd er een dubbele VPN aangeboden, waarbij de versleutelde verbinding via servers in meerdere landen liep. Cybercriminelen maakten hier gebruik van, waardoor ze moeilijker te traceren waren.

Bedrijven gewaarschuwd

Politiediensten kwamen de VPN-provider op het spoor nadat uit meerdere onderzoeken naar voren kwam dat cybercriminelen er klant waren. VPNLab.net adverteerde zelf ook op het darkweb.

Volgens Europol zijn er door de operatie meerdere cyberaanvallen en hackpogingen voorkomen. Na de invallen zijn meer dan honderd organisaties geïnformeerd dat ze het risico lopen op een cyberaanval. Politiediensten werken inmiddels samen met deze potentiële slachtoffers om hun digitale bescherming te verbeteren.

Deze gadgets worden in 2022 verwacht