Musk biedt Tonga internet via satelliet aan: 'Als het echt nodig is'
Eilandengroep is offline

Musk biedt Tonga internet via satelliet aan: 'Als het echt nodig is'

21-01-2022 17:15 Laatste update: 17:26

Techondernemer Elon Musk biedt aan om de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan via de satellieten van zijn bedrijf SpaceX weer online te krijgen. Door de vulkaanuitbarsting is de cruciale zeekabel naar Tonga gebroken.

Tonga is door de breuk van de cruciale onderzeese glasvezelkabel nog minstens vier weken afgesloten van vast internet. De dure satelliettelefoons in de regio hebben momenteel last van storingen door de dikke aswolken als gevolg van de vulkaanuitbarsting.

Door de tsunami die volgde na de vulkaanuitbarsting vielen op de eilandengroep meerdere doden.  

Starlink

Elon Musk biedt aan om apparatuur van Starlink naar Tonga te sturen, schrijf hij op Twitter. SpaceX biedt momenteel via de Starlink-dienst internetabonnementen aan in elf landen, waaronder sinds vorig jaar ook Nederland. SpaceX heeft al ruim 1900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht voor Starlink.

Musk zegt een "duidelijke bevestiging" van de overheid op Tonga nodig te hebben voordat SpaceX-apparatuur wordt verzonden, omdat het aanbieden van de satellietinternet op de afgelegen locatie 'een moeilijke zaak' is. Dat komt mede doordat er momenteel in het gebied onvoldoende Starlink-satellieten beschikbaar zijn.

Politici uit de regio reageren op Musk dat de Starlink-apparatuur erg welkom zou zijn, omdat de communicatie met Tonga nog altijd zeer moeizaam verloopt.

Satelliettelefonie is duur

In 2019 was Tonga al een week afgesloten van internet toen de onderzeese kabel werd beschadigd, waarschijnlijk door een anker van een schip. Na die storing sloot de archipel een 15-jarige overeenkomst voor een satellietverbinding.

Voor de meeste mensen op de eilandengroep is de satelliettelefonie echter onbetaalbaar. Eerder deze week werd wel een lokaal tijdelijk 2G-netwerk opgezet op het hoofdeiland Tongatapu.

Reparatieschip

De reparatie van de gebroken onderzeese kabel zal minstens vier weken in beslag nemen, verwachten de Nieuw-Zeelandse overheid en het Amerikaanse kabelbedrijf SubCom. Het reparatieschip The Reliance van Subcom is nog onderweg naar Tonga.

Als het schip is aangekomen op de plek van de kabelbreuk, stuurt het een speciale haak naar de zeebodem om de kabel te grijpen en omhoog te trekken. De reparatie kan pas plaatsvinden als de situatie op zee veilig is. Dat hangt af van de vulkanische activiteit.

Getest: satelliet-internet van Starlink