© Studio Roosegaarde

Roosegaarde komt met biologisch afbreekbaar 'vuurwerk'
Duurzaam en stiller alternatief

Roosegaarde komt met biologisch afbreekbaar 'vuurwerk'

26-01-2022 15:59 Laatste update: 17:32

Kunstenaar Daan Roosegaarde wil een einde maken aan vervuilend en luid vuurwerk. SPARK is een biologisch afbreekbaar alternatief, dat is gebaseerd op vuurvliegjes.

SPARK is door Studio Roosegaarde ontworpen als een alternatief voor luide en vervuilende zaken zoals vuurwerk, ballonnen en drones. In plaats daarvan bewegen duizenden vonkjes van biologisch afbreekbare materialen geluidloos door de lucht.

Het concept is begin juni te zien in het stadspark van het Spaanse Bilbao. Het is daar onderdeel van een project gericht op welzijn en sociale verandering. Intussen kan het project al online worden bewonderd. De aankondiging van SPARK volgt vlak voor het Chinese Nieuwjaar op 2 februari.

Sprookjesachtig

"Het moeilijkste was om een nieuw gevoel van vieren op te wekken, iets wat sprookjesachtig is en toch wel goed voor mens en dier is", aldus Roosegaarde tegen Bright. "Na twee jaar experimenteren kwamen we op het ontwerp van SPARK."

SPARK bestaat uit een verzameling bubbels, gemaakt uit een biologisch afbreekbare stof, die in een wolk van zo’n 50 meter breed en 30 meter hoog zullen ronddwarrelen. Deze bubbels worden vervolgens opgelicht door een lichtinstallatie. Volgens de ontwerper wordt dat nog aangevuld met "een beetje Roosegaarde-magie".

Vuurwerkverbod

In Nederland raken elke jaarwisseling honderden mensen gewond door het afsteken van vuurwerk. De afgelopen twee jaar gold een vuurwerkverbod met oud en nieuw. Desondanks zei een op de tien Nederlanders toch vuurwerk af te steken. Ook trokken Nederlanders in december massaal naar België om er een voorraadje in te slaan. 

Een ruime meerderheid (63 procent) van de Nederlanders is voor een particulier verbod op het afsteken van vuurwerk. De schade door vuurwerk bij de afgelopen jaarwisseling kwam uit op 10 miljoen euro.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s