Ruimtevliegtuig gaat toeristen vervoeren met 4000 km/u
Het Chinese bedrijf Space Transportation ontwikkelt een 'raket met vleugels', bedoeld voor ruimtetoerisme en intercontinentale vluchten. Het ruimtevliegtuig moet in 2025 bemande vluchten gaan uitvoeren.
Het ruimtevliegtuig zal volgens het bedrijf suborbitale vluchten aanbieden tussen verschillende locaties op aarde. Vluchten met de raket zouden twee keer zo snel gaan als met de Concorde, waarbij snelheden van 4000 kilometer per uur gehaald zouden worden. De raket zal ook volledig herbruikbaar zijn, in tegenstelling tot klassieke raketten die telkens maar voor één vlucht gebruikt worden.
Op de website van Lingkong Tianxing, ruwweg te vertalen in Space Transportation, verscheen een filmpje waarin de ambitieuze plannen te zien zijn. In de video toont het bedrijf hoe passagiers aan boord gaan, waarna het vliegtuig verticaal wordt gelanceerd. Daarna splitst de raket zich af van een soort boostervleugel, waarna een vlucht aan de rand van de ruimte de passagiers van China naar Dubai brengt. Ten slotte landt de raket weer op het vliegveld, op een manier vergelijkbaar met de raketten van SpaceX.
Eerste testvluchten
De ontwikkeling van het vliegtuig lijkt opvallend snel te gaan. Het bedrijf is amper vier jaar oud, maar het demonstreerde in 2019 al een eerste proof-of-concept toen het een testraket lanceerde. Intussen heeft het bedrijf elf testvluchten achter de rug, waarvan twee vorige week. De details van deze testen zijn grotendeels nog onbekend, mogelijk omdat rakettechnologie een gevoelig punt blijft.
Tot nu toe werd enkel de rakettechnologie getest en gaat het dus nog niet om het ruimtevliegtuig zelf. Het bedrijf onthulde echter aan de Chinese nieuwssite Sina dat de eerste grondtesten van het ruimtevliegtuig volgend jaar al zullen plaatsvinden.
Als alles goed gaat, zal dan in 2024 een eerste testvlucht gedaan worden, waarna in 2025 al bemande vluchten zouden volgen. Daarna zouden tegen 2030 vluchten naar de ruimte op de agenda staan.
Veel concurrentie
Meer bedrijven werken aan een ruimtevliegtuig voor commerciële doeleinden. Vorig jaar kwam Richard Bransons bedrijf Virgin Galactic nog in de schijnwerpers te staan toen het een eerste suborbitale vlucht uitvoerde. Branson zelf zat toen ook aan boord. Virgin Galactic wil toeristische vluchten aanbieden en op termijn zelfs een ruimtehotel bouwen. Dat geldt ook voor het bedrijf Blue Origin van Jeff Bezos en SpaceX van Elon Musk.
Andere bedrijven mengen zich ook in de concurrentiestrijd. Vorige week liet het Amerikaanse Radian Aerospace bijvoorbeeld weten dat het na een financieringsronde maar liefst 27,5 miljoen dollar had opgehaald. Ook Radian werkt aan een ruimtevliegtuig.
In 2017 postte SpaceX al een conceptfilmpje waarin een Starship tussen twee steden vloog. In het ambitieuze plan werd beweerd dat reizigers ooit op minder dan een uur tijd naar elke locatie ter wereld zouden kunnen vliegen. Voorlopig is niet bekend wanneer SpaceX denkt dat die plannen werkelijkheid worden.