Deze drones plukken appels, maar alleen als ze rijp zijn
Apple Drones

Deze drones plukken appels, maar alleen als ze rijp zijn

31-01-2022 12:33 Laatste update: 01-02-2022 11:12

Het techbedrijf Tevel Aerobatics Technologies werkt aan drones die fruittelers helpen bij de oogst. Het bedrijf gaat de drones testen op kwekerijen in de VS, Spanje en Italië.

Het Israëlische Tevel wil drones op de markt brengen die in staat zijn om op grote schaal fruit te plukken. De quadcopters zijn uitgerust met een plukarm en sensoren die kunnen detecteren of het fruit rijp is. Vervolgens brengen de drones de appels naar een verzamelplatform dat met QR-codes is uitgerust zodat de drones nooit hun doel zouden missen.

De drones kunnen dag en nacht kunnen opereren. De boer kan de voortgang via een app in de gaten houden. De app geeft ook een indicatie van hoe lang de oogst nog zal duren en hoeveel het plukken van het fruit gaat kosten. De drones worden door gps-systemen ook op afstand in de gaten gehouden.

De Tevel-drones in actie:

De diensten van Tevel zijn nog niet beschikbaar. Op de website van het bedrijf staat dat de eerste proeven binnenkort zullen beginnen in de VS, Spanje en Italië. Opvallend is dat Tevel voorlopig alleen appels vermeldt en dat het zich zal focussen op boerderijen met een oppervlakte van meer dan 100 hectare.

Op termijn is het de bedoeling dat de drones ook andere fruitsoorten kunnen oogsten. Op de website toont Tevel een voorbeeld van hoe de app eruitziet. Daarop is behalve voor appels ook te kiezen voor avocado’s en sinaasappels.

Meer robotplukkers

Tevel haalde vorig jaar nog een investering van zo’n 20 miljoen dollar op. Het Israëlische bedrijf kon ook rekenen op steun van de overheid, dat tot nu toe al minstens 2,5 miljoen investeerde.

Tevel is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van geautomatiseerde fruitplukkers. Er zijn meer bedrijven die robots inzetten bij de oogst van fruit. Zo haalden bedrijven als AppHarvest en Robocrop al miljoenen op. Investeerders zien robotica als een mogelijke oplossing voor de toenemende vraag naar betaalbaar voedsel.

Daar komt bij dat de seizoenarbeiders die meehelpen bij de oogst steeds vaker andere banen zoeken, zowel in de VS als in Europa. Fruitplukkers worden slecht betaald, moeten lange uren draaien en hebben geen vooruitzichten op de lange termijn. Volgens een rapport van de European Policy Institute is de situatie voor seizoensarbeiders in Nederland ook nog steeds voor verbetering vatbaar.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s