Spotify's eigen podcast over wetenschap gaat Joe Rogan factchecken
Onvrede over beleid Spotify

Spotify's eigen podcast over wetenschap gaat Joe Rogan factchecken

01-02-2022 09:47 Laatste update: 10:17

De wetenschappelijke podcast 'Science Vs', die door een dochterbedrijf van Spotify wordt gemaakt, gaat Joe Rogan en andere podcasts op de streamingdienst controleren op feiten.

De makers van Science Vs zijn niet tevreden met de maatregelen die Spotify heeft genomen om luisteraars te behoeden voor desinformatie. De streamingdienst heeft veel kritiek gekregen nadat Rogan onder meer een aflevering had gemaakt waarin het nut van coronavaccinaties ter discussie werd gesteld.

Spotify kondigde aan podcastluisteraars naar meer informatie over de pandemie te gaan verwijzen. Daarmee reageerde het bedrijf op een open brief waarin honderden artsen en wetenschappers de streamingdienst opriepen de aflevering van The Joe Rogan Experience offline te halen.

'Klap in ons gezicht'

De makers van Science Vs zeggen Rogan en andere podcasts te zullen controleren op feiten tot Spotify met hardere maatregelen tegen de verspreiding van desinformatie komt. "Totdat Spotify hardere maatregelen invoert, zullen we geen nieuwe Science Vs-afleveringen meer maken, behalve afleveringen die bedoeld zijn om de verspreiding van desinformatie op Spotify tegen te gaan", aldus Blythe Terrell, hoofdredacteur van Science Vs, dat geproduceerd wordt door Gimlet, een podcastbedrijf dat door Spotify in 2019 werd overgenomen.

"De manier waarop Spotify de podcast van Joe Rogan steunt voelt als een klap in ons gezicht", schrijft Terrell. "Spotify moet zijn verantwoordelijkheid nemen en meer gaan doen. Dit is het moment om te leren van eerdere fouten van de internetindustrie."

11 miljoen luisteraars

De podcast van Joe Rogan, die gemiddeld 11 miljoen luisteraars per aflevering haalt, zou volgens de ondertekenaars van de open brief regelmatig onwaarheden over het coronavirus en vaccinatie verspreiden.

Na publicatie van de brief besloten onder anderen de singer-songwriters Neil Young en Joni Mitchell en gitarist Nils Lofgren hun muziek van Spotify af te halen

'Niet zo goed voorbereid'

Rogan verdedigde maandag de soms controversiële uitspraken in zijn podcast door meer over de opzet te vertellen. "Ik heb vaak geen idee waar ik over ga praten tot ik ga zitten en met deze mensen spreek. Dat is waarom sommige van mijn ideeën niet zo voorbereid of uitgewerkt zijn, omdat ik ze letterlijk ter plekke heb, maar ik doe mijn best en het zijn maar gesprekken, dat is ook de aantrekkingskracht van de show."

Rogan verplaatste zijn populaire podcast in 2020 exclusief naar Spotify, een stap waar de streamingdienst meer dan 100 miljoen voor zou hebben betaald.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s