Ziggo hoeft waarschuwingen BREIN nog niet door te sturen aan klanten
Illegaal downloaden

Ziggo hoeft waarschuwingen BREIN nog niet door te sturen aan klanten

02-02-2022 14:05 Laatste update: 14:11

Provider Ziggo hoeft vooralsnog geen waarschuwingsbrieven van de Stichting BREIN aan klanten die illegaal downloaden door te sturen.

De Stichting BREIN wil dat de provider verplicht wordt om brieven met waarschuwingen door te sturen aan klanten van wie het heeft vastgesteld dat ze films, muziek, games of ander materiaal illegaal hebben gedownload. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag bepaald dat Ziggo dat voorlopig nog niet mag doen.

Privacywet

Volgens de rechter mag het doorsturen van de waarschuwingsbrieven alleen als dit niet in strijd is met de privacywet AVG. Momenteel voldoet Ziggo echter nog niet aan alle privacyregels.

De IP-adressen waarvan het illegale internetgedrag is vastgesteld zijn strafrechtelijke persoonsgegevens, waardoor er volgens de AVG strengere privacy-eisen gelden. Ziggo heeft eerst een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nodig om de NAW-gegevens van klanten aan de IP-adressen te koppelen, om daarna de brieven van BREIN door te kunnen sturen. Ziggo heeft zo'n vergunning van de AP momenteel niet.

Hoger beroep

"Wij gaan in hoger beroep en zullen Ziggo verzoeken een vergunning aan te vragen", laat directeur Tim Kuik van Stichting BREIN weten. "De situatie die nu is ontstaan is niet acceptabel."

Met de waarschuwingsbrieven hoopt BREIN dat mensen vrijwillig stoppen met illegaal down- en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via onder andere BitTorrent. Veel van de IP-adressen waarmee illegaal wordt gedownload zijn van klanten van Ziggo, de grootste provider van Nederland.  

Deze gadgets verwachten we dit jaar

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s