© Axiom

Israëliër van Nederlandse afkomst gaat naar ruimtestation ISS

De astronauten van de Axiom Ax-1-missie, met links Eytan Stibbe

Astronaut

Israëliër van Nederlandse afkomst gaat naar ruimtestation ISS

03-02-2022 07:14 Laatste update: 07:23

Een Israëlische zakenman met Nederlandse wortels gaat volgende maand als toerist naar ruimtestation ISS.

Eytan Stibbe (64) heeft een vlucht gekocht bij het bedrijf Axiom Space dat ruimtevluchten verkoopt. De plannen zijn goedgekeurd, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De lancering staat gepland voor 30 maart. Ongeveer een week later keert Stibbe terug op aarde.

Stibbe is in 1958 geboren in de Israëlische stad Haifa. Zijn vader Hugo Stibbe was tijdens de Tweede Wereldoorlog vier jaar lang krijgsgevangene in Nederlands-Indië, zijn moeder Elma Sara van Adelsberg overleefde in Nederland de Holocaust door onder te duiken. In 1953 trouwden ze in Amsterdam en kort erna emigreerden ze naar het net onafhankelijke Israël.

Stibbe werd piloot in de Israëlische luchtmacht. In Israël werd hij een beroemdheid toen hij in 1982 in één luchtgevecht drie Syrische straaljagers en een helikopter uit de lucht schoot. In 1984 verliet hij de luchtmacht en stapte hij over naar de zakenwereld. Daar verdiende hij een vermogen.

Commerciële ruimtereizen

De Israëlische astronaut gaat met drie anderen naar het ISS. Axiom Space wil commerciële ruimtereizen verkopen, net als SpaceX (van Elon Musk), Blue Origin (van Jeff Bezos) en Virgin Galactic (van Richard Branson). Over een jaar of tien wil Axiom zelf een ruimtestation hebben, als vliegend hotel.

De NASA wil missies in een baan rond de aarde graag overlaten aan zulke bedrijven, zodat de Amerikaanse overheidsdienst zich kan concentreren op de terugkeer naar de maan en op den duur de eerste bemande vluchten naar Mars.

Tom Cruise

Acteur Tom Cruise zou eigenlijk met Stibbe mee zijn gegaan naar de ruimte. Samen met een producent zou hij een nieuwe film opnemen in het ISS. Die plannen zijn echter uitgesteld.

Stibbe wordt de tweede Israëliër in de ruimte. Zijn vriend Ilan Ramon was in 2003 de eerste. Hij vloog met de spaceshuttle Columbia. Die ontplofte bij de terugkeer in de dampkring, waardoor Ramon en de zes andere bemanningsleden om het leven kwamen.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: