Hacker steelt 325 miljoen dollar aan cryptocurrency
Ethereum

Hacker steelt 325 miljoen dollar aan cryptocurrency

03-02-2022 20:28 Laatste update: 20:35

Hackers hebben woensdag zo'n 325 miljoen dollar (284 miljoen euro) aan cryptomunten gestolen van cryptocurrencyplatform Wormhole. Het is één van de grootste crypto-diefstallen ooit.

Wormhole heeft een gelijk aantal munten inmiddels teruggestort. Het geld is afkomstig van Jump Trading, een crypto-investeringsbedrijf.

De hackers sloegen woensdag toe, slechts enkele uren nadat details over een update die een fout in de beveiliging moest oplossen openbaar waren gemaakt via de site GitHub. De update was op dat moment nog niet doorgevoerd. Vermoedelijk kregen de hackers door de vorm van de update in de gaten dat het ging om een beveiligingsgat, schrijft The Verge. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Door dit gat te misbruiken, konden de hackers een frauduleuze transactie voor zo'n 120.000 wETH-munten doorvoeren. Dat is een variant op de populaire Ethereum-munt, die weer in te wisselen is voor Ethereum. 

Munten waren onderpand

De meeste wETH-munten werden vervolgens verhandeld voor zo'n 250 miljoen dollar aan Ethereum. Dat bleek catastrofaal. Wormhole is een crypto-'brug', een platform dat één type cryptomunt, in dit geval Ethereum, aanhoudt als onderpand voor transacties van weer een andere cryptomunt, hier Solana.

Via zo'n brug kunnen gebruikers in principe hun Ethereum gebruiken om aankopen te doen in Solana. De waarde van Solana daalde na de hack met tien procent.

Het geld dat Jump Trading in Wormhole stopt is voornamelijk bedoeld om Solana stabiel te houden. Anders komen platformen die wETH als onderpand voor leningen met deze cryptomunt accepteren mogelijk in de problemen.

Wormhole heeft de hacker 10 miljoen dollar (8,7 miljoen euro) aangeboden voor het teruggeven van de gestolen munten.