Vluchten vertraagd na ransomware-aanval op luchtvaartdienstverlener
Hack van luchtvaartbedrijf

Vluchten vertraagd na ransomware-aanval op luchtvaartdienstverlener

04-02-2022 10:23 Laatste update: 11:10

De Zwitserse luchtvaartdienstverlener Swissport is getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Dat leidde in Zwitserland tot vertraagde vluchten.

Door de ransomware-aanval liggen sommige systemen van het bedrijf sinds donderdag plat, zegt Swissport tegen Zwitserse media. Het zou gaan om 'een beperkt deel van de wereldwijde IT-infrastructuur' van het bedrijf, waaronder systemen voor het plannen van de bagageafhandeling.

De problemen maakten het werk van het bedrijf op onder andere het vliegveld in Zürich lastiger, waardoor er vertragingen ontstonden. 

Swissport zegt maatregelen te hebben genomen om verdere verspreiding van de ransomware te voorkomen en werkt aan het herstellen van de systemen. Ransomware gijzelt bestanden en systemen, waarna cybercriminelen losgeld eisen om ze weer vrij te geven. Of aan Swissport losgeld is gevraagd, is nog niet bekend.

Schiphol

Op Schiphol, waar Swissport onder meer de bagageafhandeling voor meerdere luchtvaartmaatschappijen regelt, waren geen problemen. Op Schiphol kan Swissport naar eigen zeggen om de beperkingen heen werken. Er zijn dan ook geen vertragingen ontstaan door de hack.

Swissport is een van de grootste bedrijven op het gebied van bagageafhandeling op vliegvelden. Het bedrijf heeft meer dan 60.000 medewerkers en is actief in 47 landen.

Eerder deze week werden twee Duitse olieterminalbedrijven gehackt met ransomware, waar ook terminals in Nederland hinder van ondervonden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s