Rolls-Royce: elektrisch vliegtuig mogelijk in 2025 op de markt
Elektrisch vliegen

Rolls-Royce: elektrisch vliegtuig mogelijk in 2025 op de markt

14-02-2022 09:36 Laatste update: 09:36

Vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce verwacht mogelijk over drie jaar al een klein elektrisch vliegtuig op de markt te brengen.

Dat zegt topman Rob Watson van Rolls-Royce. Eerder rekende de fabrikant nog op de eerste elektrische vluchten in 2026.

Het elektrische vliegtuigje P-Volt krijgt een vermogen van circa 600 kilowattuur, goed om bijna 150 kilometer te kunnen vliegen met zes tot acht mensen aan boord. De P-Volt zal worden gemaakt door het Italiaanse Tecnam, maar Rolls-Royce regelt de elektrische aandrijving.

Watson voorspelde in gesprek met journalisten dat de actieradius door betere accutechnologie later zal verbeteren. Hij schat in dat het toestel ergens in de jaren 30 van deze eeuw wel 400 kilometer zal kunnen vliegen. 

Korte vluchten

Elektrische vliegtuigen worden gezien als een duurzame optie voor de toekomst, vooral voor korte vluchten vanwege de relatief kleine actieradius. Bovendien kunnen elektrische vliegtuigen nog weinig passagiers vervoeren. Het 'grootste elektrische vliegtuig' had vorig jaar bijvoorbeeld nog maar plek voor negen mensen. 

Waterstof

Volgens Watson is elektrisch vliegen voor grotere vliegtuigen waarschijnlijk niet de oplossing. Rolls-Royce is een grote toeleverancier van Airbus en Boeing. Een accu zoals we die nu kennen zou volgens de topman nooit voldoende energie kunnen leveren. Voor grote vliegtuigen zou het daarom verstandiger zijn om over stappen op andere schonere technologieën, bijvoorbeeld biobrandstof of waterstof. 

Rolls-Royce wil niet zelf de accu's voor de vliegtuigen produceren en onderhandelt in plaats daarvan met accufabrikanten. Vliegtuigmotorenfabrikant moet overigens niet worden verward met automerk Rolls-Royce dat al decennia niet meer onder het industrieconcern valt. 

Nederlandse plannen

Ook in Nederland vliegen sinds kort al enkele elektrische vliegtuigen rond. In 2026 moeten de eerste commerciële elektrische vluchten binnen Nederland plaatsvinden. Overigens gaan er vanaf 2024 ook waterstofvliegtuigen vliegen in ons land.

Elektrisch vliegen komt eraan:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s