Wetenschappers testen HD-hersensonde in menselijk brein
Breinactiviteit in hoge resolutie

Wetenschappers testen HD-hersensonde in menselijk brein

15-02-2022 09:19 Laatste update: 09:19

Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft een sonde ontwikkeld die in hoge resolutie hersenactiviteit kan opnemen. Het apparaat kan in de toekomst worden gebruikt om onder andere epilepsie en hersenkanker te bestuderen.

Het Massachusetts General Hospital maakte de nieuwe sonde 'Neuropixels' gisteren bekend. De sonde werd op negen patiënten getest. Bij zes van hen werkte het niet, maar bij drie proefpersonen konden wetenschappers in detail een aantal neuronen in kaart brengen. Bij een van de patiënten werd zelfs de activiteit van 202 neuronen opgenomen. 

Dat is volgens hoofdonderzoeker Angelique Paulk een enorme vooruitgang. Zij zegt dat vroegere versies van de technologie maar een of twee neuronen tegelijk konden waarnemen. "De mogelijkheid om 200 cellen tegelijkertijd te bekijken, vertelt ons hoe de cellen met elkaar praten. Het is dat speciale samenspel waardoor onze hersencircuits kunnen werken,” zegt Paulk.

Opnames in hoge resolutie

Oudere technologie om hersenactiviteit te meten gebruikte veel grotere elektroden en was minder accuraat. Paulk zegt: "Ze konden activiteit van duizenden hersencellen tegelijk bemonsteren, maar dat leverde een wazig beeld op." 

De neurowetenschapper vergelijkt de vooruitgang van de technologie met geluidsopnames. Ze zegt dat oude sondes vergeleken kunnen worden met luisteren naar het gebrul van het publiek in een vol voetbalstadion. Met de Neuropixels-sonde is het 'alsof je honderden individuele stemmen kunt opnemen, elk met zijn eigen microfoon'.

Ontdekkingen over hersenaandoeningen

Met de technologie hopen wetenschappers om meer te leren over allerlei hersenaandoeningen. Volgens Paulk gaat het daarbij niet enkel om epilepsie en hersenkanker, maar kan de technologie in de toekomst bijvoorbeeld ook worden gebruikt om verlamde mensen te helpen. Zo zouden zij in de toekomst bijvoorbeeld een computer of een rolstoel kunnen besturen met hun hersenactiviteit. 

Ten slotte zegt Paulk dat de technologie op lange termijn inzichten kan geven over de aard van bewustzijn. Dan zouden sleutelvragen kunnen worden beantwoord, zoals hoe mensen gedachten vormen en hoe ze de wereld waarnemen. 

Bekijk ook: