Instagram maakt privé-likes voor stories mogelijk
Nieuwe functie Instagram

Instagram maakt privé-likes voor stories mogelijk

15-02-2022 11:20 Laatste update: 12:26

Instagram heeft een nieuwe feature toegevoegd die gebruikers stories laat liken zonder dat daarbij een privé-berichtje wordt gestuurd. Op die manier wil Instagram ervoor zorgen dat de inbox van gebruikers overzichtelijk blijft.

Gebruikers zullen na de update een harticoontje vinden wanneer ze naar stories kijken. Als ze daarop tikken, zullen ze de story ‘leuk vinden’, zonder een privébericht te sturen. Het icoon zal zich tussen het huidige ‘bericht versturen’-knopje en het papieren vliegtuigje bevinden. 

Volgens Adam Mosseri, het hoofd van Instagram, zullen de vind-ik-leuks enkel voor de eigenaar van de story zichtbaar zijn. In tegenstelling tot likes bij posts, zullen ze voor stories niet geteld worden. In plaats daarvan komt er een hartje naast de profielfoto van de persoon die een story leuk vindt. 

Mosseri zegt dat de feature ervoor moet zorgen dat gebruikers elkaar beter kunnen ondersteunen. Ook wil het bedrijf op deze manier de inbox van gebruikers opschonen. Op de huidige manier kregen gebruikers telkens een apart berichtje bij elke like van een story.

Aantal likes verbergen

Het is niet de eerste functie die Instagram heeft aangepast om de interactie te verbeteren. Zo voegde Instagram vorig jaar een optie toe die gebruikers toelaat om het aantal likes op een foto te verbergen. Gebruikers kregen vanaf mei de mogelijkheid om het aantal bij zowel hun eigen posts als die van anderen te verbergen.

Aanvankelijk wou Instagram de functie niet optioneel maken. Toen dat in 2019 werd getest viel dat niet bij iedereen in de smaak. Uiteindelijk koos het bedrijf er dan toch voor om gebruikers zelf te keuze te geven.

Mentale gezondheid

Instagram kwam vorig jaar in opspraak nadat uit een intern rapport bij moederbedrijf Facebook (nu Meta) bleek dat de app een negatieve invloed had op het mentaal welzijn van tieners. Daarbij zei een op drie meisjes die een slecht zelfbeeld had dat Instagram daar deels verantwoordelijk voor was. Instagram kwam in de maanden erop met verschillende veiligheidsmaatregelen voor tieners.

Het is nog niet bekend wanneer de story-update in Nederland beschikbaar zal zijn. Mosseri zei op Twitter alleen dat de feature “vanaf vandaag (14 februari) wordt uitgerold”.

Volg Bright ook op Instagram.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s