© Motorola, Verizon

5G-halsband moet VR-brillen veel lichter maken
Toekomst van VR

5G-halsband moet VR-brillen veel lichter maken

15-02-2022 14:24 Laatste update: 14:47

Techbedrijven Motorola en Verizon hebben een 5G-halsband ontwikkeld. Daardoor kunnen brillen voor virtual reality en augmented reality in de toekomst lichter worden, zonder dat ze aan computerkracht inleveren.

Telefoonfabrikant Motorola heeft de gisteren onthulde 5G XR-halsband ontwikkeld samen met de grote Amerikaanse telecomaanbieder Verizon. De halsband moet het ‘brein’ van de VR- of AR-ervaring worden, terwijl de bril dan bijna alleen het schermpje zou bevatten. 

De hanger zal volgens Engadget uitgerust zijn met een Snapdragon 8 Gen 1 processor, een 5000 mAh batterij, een touchpad en een slot voor een SIM-kaart. Daarbovenop komen onder andere nog een gyroscoop, een GPS, 5G-antennes en een accelerometer. Op de achterkant van het snoer bevinden zich een antenne en speakers.

Volgens Jeff Snow, hoofd productinnovatie bij Motorola, zullen gebruikers van de 5G-halsband ook altijd een smartphone bij zich moeten hebben die verbonden is met de bril. Bij de aankondiging is de gebruikte headset de Lenovo ThinkReality A3-bril, maar volgens het bedrijf moet de halsband ook werken met andere brillen. 

Gesprekken met potentiële partners

Hoewel Motorola en Verizon verder weinig details hebben vrijgegeven, lieten woordvoerders al weten dat ze grote plannen hebben voor de technologie. Zo zouden de bedrijven gebruikmaken van 'bestaande handelskanalen die al bezig zijn met AR en VR'. Dat duidt op het aanbieden van de accessoire bij aanschaf van VR/AR-headsets.

Ook zeggen ze dat er samenwerkingen lopen met sportteams en dat er "iets groots rond onderwijs" aan zit te komen. Verizon-topman Brian Mecum zegt tegen Engadget dat het product onder andere gebruikt zal worden om het makkelijker te maken voor kinderen om te leren. "Zonder de belemmering van grote, zware dingen op je hoofd, zal alles veranderen", zegt hij.  

Einde aan zware headsets?

Het is niet de eerste keer dat bedrijven een oplossing zoeken om logge en zware VR-brillen kleiner te maken. Zo kwamen Seagate en HTC in 2018 al met de VR Power Drive op de proppen. Dat was een combinatie tussen een externe harde schijf en een powerbank die ontworpen was voor de HTC Vive Focus VR headset. De Power Drive moest wel nog met een kabel worden verbonden en bevatte bovendien lang niet zoveel hardware als het apparaat van Motorola en Verizon.

Het is nog onbekend hoe ver de bedrijven staan met de ontwikkeling van de halsband. Nog niet alle details zijn bekendgemaakt en ook de prijs is nog onbekend. Motorola zegt binnenkort met meer informatie te komen.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s