© Bright

Google brengt Chrome OS-versie voor Windows-pc's en Macs uit
Maak Chromebook van je oude laptop

Google brengt Chrome OS-versie voor Windows-pc's en Macs uit

16-02-2022 11:47 Laatste update: 13:30

Google heeft een eerste testversie van Chrome OS Flex aangekondigd voor pc's en Macs. Het besturingssysteem is volgens het bedrijf 'in een paar minuten' te installeren.

Chrome OS Flex is via USB-stick te installeren op een groot aantal verschillende computers. Google zei tegen The Verge dat OS Flex er hetzelfde zal uitzien als Chrome OS op een Chromebook. De beschikbaarheid van sommige features hangt wel af van de hardware van het apparaat. 

Google wil er met OS Flex voor zorgen dat oude apparaten nieuw leven kan worden ingeblazen. Het bedrijf beweert onder andere dat het systeem de levensduur van oude machines kan verlengen. Het nieuwe systeem is vooral bedoeld voor scholen en bedrijven.

Gebaseerd op CloudReady

Chrome OS Flex is gebaseerd op een bestaande dienst van CloudReady, die het toeliet om oude PC’s om te vormen tot Chromebooks. Het bedrijf dat de software aanbood, Neverware, werd in 2020 door Google gekocht. Volgens Google zullen alle apparaten die CloudReady gebruiken uiteindelijk geüpdatet worden naar Chrome OS Flex.

Het nieuwe besturingssysteem is niet helemaal gelijk aan Chrome OS. Hoewel de gebruikerservaring hetzelfde zal aanvoelen, zullen sommige functionaliteiten niet ondersteund worden. Dat gold ook al voor CloudReady. Het gaat onder meer om Android-apps, BIOS/UEFI-updates, Verified Boot en de Trusted Platform Module

Chromebooks: hit in het onderwijs

Het is geen verrassing dat Google met de update wil inzetten op het onderwijs en de zakenwereld. Chromebooks zijn een betaalbaar alternatief voor duurdere Windows of MacBooks. Dat maakt ze populair in de Nederlandse klaslokalen. 

Chromebooks zijn mede dankzij het Chrome-besturingssysteem zo goedkoop. Dat is namelijk gebaseerd op de webbrowser van dezelfde naam, waardoor de apparaten niet zo’n sterke hardware nodig hebben om te draaien. Bovendien maken ze gebruik van clouddiensten, waardoor de opslagcapaciteit van de laptops ook een stuk kleiner kan zijn.

Met de update wil Google dus ook oude laptops en computers de kans geven om sneller te draaien met beperkte hardware. Het bedrijf waarschuwt wel dat de huidige versie van Chrome OS Flex nog niet stabiel is. Totdat de kinderziektes eruit zijn gehaald, kunnen sommige gebruikers volgens Google nog 'grote problemen' ondervinden met OS Flex.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s