© Disney

Disney gaat eigen woonwijken bouwen, te beginnen in Californië
Storyliving

Disney gaat eigen woonwijken bouwen, te beginnen in Californië

16-02-2022 19:13 Laatste update: 19:27

Disney gaat woonwijken bouwen in de Verenigde Staten, te beginnen met de wijk Cotino in de Coachella-vallei in Californië.

Cotino is het eerste project waar Disney onder de naam Storyliving aan begint. Het mediaconcern belooft een wijk met Disney-flair waarin Disney-werknemers speciale evenementen en diensten zullen organiseren voor de bewoners.  

Die diensten zijn overigens niet gratis: bewoners moeten jaarlijks abonnementskosten betalen om toegang te krijgen tot het 'clubhuis'. Daarboven op komt nog extra geld voor de evenementen die daar gehouden zullen worden.

De plannen lijken verder idyllisch. Op de concepttekeningen zijn koopflats en -huizen te zien rond een groot meer met strand, dat via de speciale Crystal Lagoons-technologie van Disney azuurblauw gehouden wordt. Er komt ook een hotel, een uitgebreid winkelgebied, en een promenade met zicht op het water en de bergen van Santa Ana.

De plek waar Disney kwam om te lachen

De locatie van de wijk, in het Palm Springs-gebied in de vallei die ook jaarlijks het Coachella-festival huisvest, is niet zomaar gekozen. Walt Disney kocht zelf een huis in de buurt en zou het 'zijn plek om te lachen' hebben genoemd.

Overigens gaat Disney de wijk niet zelf bouwen, noch gaat het de huizen zelf verkopen - daarvoor hebben ze bouwbedrijven en andere experts van buiten ingehuurd. Het bedrijf zal voornamelijk de marketing voeren. Wel zouden de zogenoemde 'Imagineers', de ontwerpers van Disney's pretparken, een rol spelen bij het ontwerp.

'Storytelling', verhalen vertellen, en 'placemaking', een plaats maken, staan centraal bij dat ontwerp, schrijft Disney. Hoe dat zich precies gaat uiten in de wijk is nog niet duidelijk, al tonen de conceptbeelden een kleurrijk gebied met veel zon en strand.

Verder is er nog weinig bekend over hoeveel de huizen gaan kosten, of wanneer ze in de verkoop gaan. Wel meldt Disney dat dit niet de laatste wijk zal zijn: het bedrijf zoekt nu actief naar andere locaties.

Disney probeerde het al eerder

Het is niet de eerste woonwijk waar Disney een hand in heeft. Die ambities begonnen in de jaren zestig, toen Walt Disney zelf droomde van een futuristische, utopische wijk onder de naam Experimental Prototype Community of Tomorrow (EPCOT). 

Zijn droom kwam nooit van de grond, maar resulteerde wel in het gelijknamige pretpark in Florida. Dertig jaar later ontwikkelde de Walt Disney Company de wijk Celebration in Florida, vlakbij zijn pretparken in de regio.

(Im)perfecte stad

Deze familievriendelijke buurt in de New Urbanism-stijl werd in samenwerking met ontwerpers van Disney gebouwd. Het had de 'perfecte stad' moeten worden, en zo'n 10.000 Disney-fans streken er neer.

Disney trok zich echter langzaam terug uit het project en verkocht het uiteindelijk door aan een investeerder. Veel van de huizen bleken slecht gebouwd, en in 2016 stapten bewoners naar de pers met klachten over schimmel, lekkende daken en onbruikbare balkons. 

Ten slotte bestaat er nog een Disney-wijk, Golden Oak, vlakbij Walt Disney World in Florida. Huizen in het gebied kosten tussen de 1,5 en 10 miljoen dollar, dus zo'n 1,3 miljoen tot 8,7 miljoen euro. 
 

Deze gadgets worden verwacht in 2022

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s