© Robotics Centre

Drones worden binnenkort ingezet als lawinehonden
Opsporingsdrones

Drones worden binnenkort ingezet als lawinehonden

17-02-2022 13:20 Laatste update: 13:20

Drones worden nog beter in het speuren naar overlevenden na natuurrampen en lawines. Met een nieuwe module kunnen drones de radiosignalen van telefoons van slachtoffers in de buurt detecteren.

Het roboticabedrijf Robotics Centre maakt de Echo SAR (search and rescue), een module die kan worden vastgemaakt aan een drone om mensen op te sporen. Het apparaat zal volgens de makers gebruikmaken van het Artemis-telefoondetectiesysteem, dat nu al wordt gebruikt in bemande vliegtuigen van hulpdiensten. 

Die technologie is nu klein genoeg om ook op een drone te passen. De module werd ontworpen voor twee specifieke drones, namelijk de Teledyne R80D SKyraider en de R70 Skyranger. Dat zijn krachtige drones die voor industriële en militaire doeleinden worden gebruikt. 

Geen connectie nodig

De drones zullen door één persoon bestuurd kunnen worden. Wanneer de drone over een rampgebied vliegt, zal de module het signaal van telefoons in de buurt kunnen oppikken. Dat zal zelfs kunnen wanneer de telefoons geen verbinding hebben met een mobiel netwerk. 

Vervolgens zullen de locaties van de telefoons op een kaart verschijnen. Dat moet reddingswerkers helpen bij zoekacties. De module moet het zelfs mogelijk maken om te communiceren met slachtoffers door bijvoorbeeld sms'jes te sturen naar hun telefoons.

Niet alleen voor reddingswerkers

Volgens Robotics Centre is de module voor meer dan reddingsoperaties te gebruiken. Zo zouden mensen die in de wildernis verdwaald zijn geraakt opgespoord kunnen worden. Ook zou het systeem kunnen worden gebruikt om grote operaties te coördineren, zoals het blussen van een bosbrand.

Bovendien zegt het Canadese bedrijf dat de drones gebruikt zouden kunnen worden als bewakingsmiddel. Zo zou de Echo SAR gebruikt kunnen worden om een bepaald gebied te bewaken of om grenswachters te helpen. De laatste toepassing doet denken aan de robothonden van Ghost Robotics die de VS wil inzetten om de grens met Mexico te bewaken. 

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s