Tesla-baas Musk hekelt waakhond om 'eindeloos onderzoek'
Elon Musk

Tesla-baas Musk hekelt waakhond om 'eindeloos onderzoek'

17-02-2022 15:30 Laatste update: 15:30

Tesla-topman Elon Musk heeft uitgehaald naar beurstoezichthouder SEC. Hij verwijt de waakhond een "eindeloze" en "aanhoudende" reeks onderzoeken. Ook zou de SEC hem beperken in zijn vrijheid van meningsuiting.

Elon Musk doet de beschuldigingen richting de SEC in een brief aan de districtsrechter in New York, die toezicht hield bij de schikking tussen Tesla en de SEC in 2018. 

Het slepende conflict begon met een serie tweets van Musk in dat jaar. Daarin beweerde de topman dat hij overwoog zijn bedrijf van de beurs te halen en dat de financiering daarvoor rond was. Dat bleek niet waar, maar de tweets zorgden wel voor een sterke stijging van het aandeel van Tesla.

Musk beloofde in de schikking al zijn tweets die de beurskoers van Tesla kunnen beïnvloeden vooraf door juristen te laten controleren. Musk en Tesla dachten dat de SEC hen daarna met rust zou laten, en de controle op de naleving van de afspraken zou overlaten aan de rechtbank. 

"De SEC heeft zijn belofte verbroken", schrijft Musks advocaat. Volgens hem wil de waakhond ook zijn macht gebruiken om Tesla en daarmee Musk het zwijgen op te leggen. "Musk en Tesla willen een koerswijziging. Genoeg is genoeg" aldus een van de advocaten.

De waakhond heeft de pijlen gericht op Musk omdat de Teslabaas een uitgesproken criticus is van de Amerikaanse overheid, schrijft Musks advocaat.

Tesla beschuldigt de SEC ook van het niet uitbetalen van gelden uit schikkingen in 2018. Volgens de brief hebben aandeelhouders nog recht op ongeveer 40 miljoen dollar, omgerekend zo'n 35 miljoen euro.

Review: Tesla Model Y

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s