YouTube wil ook 'mogelijke desinformatie' aan banden leggen
Borderline content

YouTube wil ook 'mogelijke desinformatie' aan banden leggen

17-02-2022 20:36 Laatste update: 18-02-2022 09:27

YouTube denkt erover om het onmogelijk te maken om video's die 'op het randje' van desinformatie zitten nog te delen via een link of de share-knop.

Het videoplatform maakt zich al jaren zorgen om zogenoemde 'borderline' content, video's die niet direct extremistisch zijn of volledig uit desinformatie bestaan, maar daar wel al trekken van hebben of naar ergere content kunnen leiden. Video's die als 'borderline' worden aangemerkt, worden al zo veel mogelijk geweerd uit het algoritme dat video's aanraadt.

Maar YouTube maakt zich nog steeds zorgen over de verspreiding van deze content. Het ziet  het delen van dit soort video's via links en de deelknop als een probleem, omdat er op die manier nog steeds veel mensen bij zo'n filmpje kunnen uitkomen.

Het bedrijf denkt nu na over een manier om dat aan te pakken, schrijft het in een blogpost. Eén optie waar YouTube aan denkt, is het uitschakelen van de deelknop en het onbruikbaar maken van de link van een 'borderline'-video.

Andere opties

Wel vreest de site dat het daarmee het publieke debat geweld aan zou kunnen doen. "Het delen van een link is een actieve beslissing die iemand maakt, niet een passieve zoals het bekijken van een video die wij hebben aangeraden." Ook worden dit soort video's nog wel eens in onderzoeken of nieuwsartikelen gebruikt als voorbeeld van desinformatie.

Een andere optie waar YouTube aan denkt, is om simpelweg een kort beeld te laten zien waarop vermeld staat dat er mogelijk desinformatie in een video zit. Dit soort 'interstitials' gebruikt het platform al voor video's met volwassen content of gewelddadige beelden.

Borderline content blijft één van de grootste hoofdpijndossiers voor YouTube. Dit soort video's zijn simpelweg moeilijker te identificeren dan anderen en volgens YouTube komen er regelmatig nieuwe complottheorieën bij. Tegelijkertijd sleutelt het platform al jaren aan zijn algoritme om dit soort video's zo veel mogelijk te verstoppen, zonder ze te verwijderen.
 

Hier werkt Apple al jaren stiekem aan

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s