© NASA

NASA speelt met vuur in de ruimte
Experimenten in het ISS

NASA speelt met vuur in de ruimte

19-02-2022 22:46 Laatste update: 22:46

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat meerdere experimenten met vuur uitvoeren in het ruimtestation ISS. De proeven moeten inzichten opleveren over hoe vuur zich gedraagt in microzwaartekracht.

Zaterdag heeft NASA een nieuwe bevoorradingsmissie naar het ISS gelanceerd. Het pakket bevat een groot aantal materialen bedoeld voor wetenschappelijke experimenten, waaronder de zogenaamde Solid Fuel Ignition and Extinction-experimenten (SoFIE). Dat project bestaat uit vijf experimenten die ervoor moeten zorgen dat de brandveiligheid tijdens toekomstige maan- en Marsmissies verbeterd kan worden. 

Volgens Paul Ferkul, een projectwetenschapper bij NASA die betrokken is bij de experimenten, zullen de bevindingen gebruikt worden bij de ontwikkeling van toekomstige prototypes. Ferkul zegt dat daarbij zal gekeken worden naar de brandbaarheid van materialen die worden gebruikt bij ruimtepakken en habitats. Er zal ook worden nagegaan hoe brand in de ruimte het best kan worden geblust.

Levende kankercellen

De nieuwe missie heeft meer opmerkelijke experimenten. Zo wordt bij het MicroQuin 3d Tumor-experiment onderzocht hoe borst- en prostaatkanker beter kan bestreden worden. MicroQuin brengt voor het experiment levende kankercellen naar het ISS. 

Dat zijn niet de enige menselijke cellen die naar de ruimte worden gebracht. In het pakket zitten ook huidcellen die door Colgate naar het ISS gestuurd. Het bedrijf wil onderzoeken wat voor impact de ruimte-omgeving heeft op de huid. 

Planten kweken in de ruimte

Een ander experiment dat opvalt is het eXposed Root On-Orbit Test System (XROOTS). Met XROOTS willen wetenschappers onderzoeken of astronauten hydro- en aerofonische systemen kunnen gebruiken om planten te kweken in de ruimte. De systemen zouden respectievelijk water en lucht gebruiken om planten te onderhouden, in plaats van grond. 

Toekomst van het ISS

Het ISS werd stuk voor stuk gelanceerd vanaf 1998. Sinds het jaar 2000 is het station permanent bemand gebleven. Dat maakt van het ISS het langste continu bemande ruimtestation ooit. Maar nu begint NASA stilaan na te denken hoe lang de internationale gemeenschap de missie nog kan volhouden.

Het station begint immers oud te worden, waardoor het steeds moeilijker zal worden om het te onderhouden. NASA heeft berekend dat het station voorlopig tot 2030 in een baan rond de aarde kan blijven. Daarna is het de bedoeling dat het op gecontroleerde wijze wordt neergehaald, waarna het in de Stille Oceaan zal storten in een regio die de ‘begraafplaats voor ruimteschepen’ wordt genoemd.

Bekijk ook: