Eerste indruk: Logitech Litra Glow, led-lamp voor videobellen en streamen
Bright Review

Eerste indruk: Logitech Litra Glow, led-lamp voor videobellen en streamen

19-02-2022 22:27 Laatste update: 22:27

Of je nou streamt of videovergadert, iedereen ziet er beter uit met een led-lamp gericht op het gezicht. Erwin testte de Litra Glow.

Je ziet ze regelmatig. Mensen in een videocall die met hun rug naar het raam toe zitten. Het licht door de ramen knalt de webcam in en maakt dat zij heel donker in beeld zijn en in hun eigen schaduw zitten. Andere deelnemers in de call zien de ogen slechter en soms zelfs de mond. Dat communiceert gewoon minder.

Daar kun je wat aan doen natuurlijk. Je kunt de gordijnen dichtdoen, op een andere plek gaan zitten of je schijnt een LED-lampje op jezelf. Een verschil van dag en nacht. Je vindt er online verscheidene in allerlei soorten, maten en prijzen. Populair zijn de ringlampen en de kleine LED-blokjes die iedere fotograaf en filmer standaard in zijn tas heeft zitten. Van specialisten als Lumecube, Aperture, Joby en Litra.

Litra was een van de kleinere spelers in deze nichemarkt, maar dat veranderde spectaculair toen het Zwitserse Logitech het bedrijfje vorig jaar mei overnam. Het eerste product onder het Logitech-merk is de Litra Glow. Een streaminglamp voor aan je scherm a zeventig euro die fraai diffuus licht geeft, van kouder blauw tot warmer geel.

Licht uit, spot aan

Je sluit de Glow via usb (usb-a) aan op je computer en hangt de monitorbevestiging aan je scherm. Werk je met een laptop zonder verhoger, dan zou de lamp wat laag hangen. Je wilt niet dat licht te veel van onderen komt, dan krijg je het spookhuis-effect. Je kunt de lamp in de bevestiging echter eenvoudig hoger plaatsen dankzij de telescoopfunctie.

De bediening gaat eenvoudig met de aan- en uitknop achterop. Je kunt de lamp ook automatisch laten starten zodra jij je computer aanzet. Achterop zitten ook knoppen voor de lichtintensiteit en -temperatuur. Je kunt dit ook instellen in het programmaatje Logitech G-Hub (Windows/Macintosh).

Ik heb de collega’s in ons videoteam, die ervaring hebben met belichting, gevraagd een oordeel te geven. Ondanks dat onze redactie al permanent is voorzien van studiolicht raadden zij mij aan de Litra Glow te gebruiken. Ik hoop maar dat dat meer zegt over de lamp dan over mij.

Lights, camera, action!

Verder valt er eerlijk gezegd weinig te testen aan de Litra Glow. It just works. Wat mij echter opvalt is het offensief dat Logitech heeft uitgevoerd in dit domein. We kennen het merk van de MX-computermuizen en de fijne webcams, maar Logitech heeft in de afgelopen paar jaar in rap tempo een vrij compleet productportfolio voor streamers aangelegd. Logitech for Creators noemen ze het zelf.

Dat begon met Astro Gaming in 2017, maker van koptelefoons. Blue Microphones in 2018. Streamlabs in 2019, populaire software voor live-streams. Begin 2021 volgde Mevo dat is gespecialiseerd in camera’s en software voor livestreams en videovergaderingen. En meest recent dus Litra. Het plaatje is daarmee compleet. Nu nog iets verzinnen tegen het vergeten van de Mute-knop.

Erwin van der Zande

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s