© Zeltini

Dit voertuig is een e-bike, camper én boot ineen
All-in-one vakantie

Dit voertuig is een e-bike, camper én boot ineen

22-02-2022 12:06 Laatste update: 12:06

De Zeltini Z-Triton is een opmerkelijk voertuig dat kan dienen als fiets, camper en boot. De 'boot-trike' komt deze zomer echt op de markt.

Het Letse bedrijf Zeltini is gestart met reserveringen van de Z-Triton, een bizar 3-in-1-voertuig dat twee jaar geleden wereldwijd de aandacht trok. Klanten die een borgsom van 100 euro betalen kunnen hun eigen 'amfibische e-camper' nog dit jaar verwachten. Voor wie de prijs van 14.500 euro te hoog is, wordt het ook mogelijk de Z-Triton te huren.

De Z-Triton is een elektrische fiets die kan omgebouwd worden tot een mini-camper of een bootje. In fiets- en bootmodus zal het voertuig gebruikmaken van een elektromotor die zo'n 50 kilometer meegaat op het land en 20 kilometer op het water. Als de batterij leeg is, kan het voertuig alsnog op menselijke kracht worden voortbewogen.

De Z-Triton tijdens een test in Amsterdam

Omvormen tot boot in 5 minuten

Volgens de makers zal de Z-Triton ideaal zijn voor lange fietsvakanties. Het voertuig zal onder andere uitgerust zijn met een slaapruimte voor twee personen, zonnepanelen met een bijbehorende batterij, een opvouwbare keukentafel, verwarming, USB-poorten, een GPS-systeem, speakers en zelfs een pot 'voor je favoriete plant'. 

Wanneer gebruikers met de Z-Triton tot bij een meer of rivier kunnen fietsen (het voertuig is niet geschikt voor de zee), kunnen ze deze omvormen tot een boot. Daarvoor moeten ze de twee achterste wielen inklappen, het campergedeelte achteruitschuiven en de twee bijgeleverde pontons opblazen. Het hele proces duurt volgens het bedrijf slechts 5 minuten.

Hoewel de makers zeggen dat het voertuig geschikt is voor lange reizen, lijkt het onwaarschijnlijk dat gebruikers de meer dan 200 kilogram wegende Z-Triton in handmatige modus een berg op zullen kunnen krijgen. Wachten tot de zonnepanelen de batterij opladen is ook geen optie, want die zijn daar niet sterk genoeg voor.  

Duurzame materialen

Het voertuig bestaat uit een stalen frame met een body van glasvezel. Er wordt ook polyester uit gerecycleerde flessen gebruikt en 3D-geprinte stukken body uit bioplastic. Dat wordt aangevuld met een lithium-ion batterij die de elektromotoren aandrijft. In fietsmodus geniet de Z-Triton daardoor van zo’n 2 pk. In bootmodus moeten gebruikers het doen met slecht 1,56 pk. 

Geïnteresseerden zullen nog even moeten wachten totdat ze met de Z-Triton op pad kunnen. Het voertuig wordt vanaf deze zomer geleverd in Europa. 

E-bike kopen? Let hier op:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s